Business Internaţional

Grecia "nu se aşteaptă la probleme" în privinţa următoarei tranşe de la UE şi FMI

Autor: Marius Oncu

20.06.2011, 14:33 289

Guvernul elen "nu se aşteaptă laprobleme" în privinţa primirii următoarei tranşe din ajutorulfinanciar de la UE şi FMI, de 12 miliarde de euro, condiţionată deadoptarea unui plan de austeritate în parlament, a afirmat o sursădin Ministerul de Finanţe de la Atena, citată de AFP.

Executivul "este încrezător înadoptarea planului în Parlament" în cadrul votului programat pentrumarţi, a spus sursa citată.

Aprobarea planului de reducere acheltuielilor, care a cauzat nemulţumirea populaţiei din Grecia, afost cerut de creditorii internaţionali ai Greciei pentrueliberarea tranşei a cincea, de 12 miliarde de euro, din pachetulde împrumuturi de 110 miliarde de euro convenit anul trecut custatul elen.

Tranşa, care asigură guvernului dela Atena fonduri necesare în contextul excluderii statului de pepieţele financiare internaţionale, trebuia iniţial eliberată îniunie, însă a fost amânată pentru a forţa Grecia să adopte unprogram de măsuri de austeritate şi privatizări.

Premierul elen, George Papandreou,confruntat cu nemulţumiri în rândul propriului partid, a remaniatvineri guvernul şi a făcut apel la parlament să aprobe pachetul demăsuri de austeritate, Votul în legislativ ar urma să se încheie înnoaptea de marţi spre miercuri.

Miniştrii Finanţelor din zona euroau amânat decizia finală privind acordarea tranşei de 12 miliardede euro, solicitând guvernului adoptarea unor noi măsuri dure deausteritate pentru deblocarea fondurilor.

Oficialii europeni au precizat căestimează plata tranşei până la mijlocul lunii iulie.

Grecia are nevoie de bani până lajumătatea lunii viitoare pentru a evita intrarea în default(incapacitate de plată).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO