Business Internaţional

Grecia limiteaza participatiile strainilor la 20 %

10.12.2007, 16:25 11

Grecia a limitat la 20% participatiile investitorilor privati la companiile de stat de interes strategic printr-o lege care a intrat in vigoare vineri, imediat dupa adoptare, a declarat, ministrul de finante George Alogoskoufis, masura avand rolul, potrivit analistilor, sa protejeze OTE fata de fondul de investitii Marfin, actionar al grupului telecom.
Guvernul elen a anuntat ca legea interzice oricarui investitor sa preia o participatie mai mare de 20% la companii precum OTE sau compania de utilitati Public Power Corp. (PPC), fara acordul Executivului.
"Este o reglementare importanta pentru tara noastra, care protejeaza interesul public", a spus Alogoskoufis.
Marfin Investment Group (MIG) a anuntat vineri detine o participatie de 18,45% la OTE, cel mai mare operator de telecomunicatii din Grecia. OTE detine in Romania Cosmote si Romtelecom si Germanos.
Din totalul participatiei, Marfin detine 7,89% din actiunile OTE in mod direct, restul de 10,56% fiind reprezentat de titluri aflate la dispozitia fondului de investitii si pe care acesta are dreptul sa le cumpere prin intermediul unor instrumente financiare.
"Achizitia unei participatii mai mari de 20% la companii de importanta strategica, care opereaza retele nationale de infrastructura, va necesita aprobarea comitetului interministerial pentru privatizare", a spus Alogoskoufis.
Analistii considera ca masura are rolul sa impiedice Marfin sa isi majoreze participatia la OTE si sa obtina controlul asupra managementului companiei.
"Legea este menita sa blocheze intentiile MIG legate de OTE. Niciun alt investitor nu are o participatie de aproape 20% la o alta companie elena de interes strategic", a declarat un analist.
In Romania, Grupul Marfin controleaza o participatie la Egnatia Bank, prezenta pe piata romaneasca din anul 2000, cand a achizitionat filiala locala comuna a bancilor BNP Paribas si Dresdner Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO