Business Internaţional

Grecia: datoriile ascunse din emisiunile suverane de obligaţiuni au ajuns la 14,5 miliarde de euro

Reformele cerute Atenei de creditorii internaţionali pentru reducerea datoriei i-au scos adesea pe greci în stradă la proteste

Reformele cerute Atenei de creditorii internaţionali pentru reducerea datoriei i-au scos adesea pe greci în stradă la proteste

Autor: CătăIina Apostoiu

05.04.2016, 00:04 524
Pe umerii contribuabililor greci vor fi aruncate datorii de ordinul mi­liardelor de euro, potrivit Kathimerini.

Datoriile au legătură cu credite pe care companii de stat şi întreprinderi le-au obţinut folosindu-se de garanţii din partea statului grec. Când va veni vremea rambursării acestor credite, iar entităţile respective nu vor putea să plătească, după cum se în­tâmplă adesea, statul grec va fi cel care va trebui să suporte costurile.

Numai anul trecut statul grec a acoperit obligaţii cu o valoare totală de 1,68 miliarde de euro prin intermediul unei prevederi privitoare la acoperirea garanţiilor de stat.

Suma este aproape egală cu cea rămasă pentru acoperirea deficitului fiscal pentru perioada 2017-2018 în cadrul negocierilor pe care guvernul grec le poartă cu creditorii ţării privitor la măsuri fiscale suplimentare.

În total, ga­ranţiile de stat pentru emisiunile suverane de obli­gaţiuni, incluzând obligaţiunile unor companii private, se ridică la 14,52 miliarde de euro, reprezentând o „datorie ascunsă“ pentru statul grec din moment ce aceasta nu este calculată în datoria oficială.

În mai puţin de două luni, pe 24 mai, statul grec va trebui să plătească 250 milioane de euro în contul unei obligaţii asumate cu 12 ani în urmă: garanţia pentru o emisiune de obligaţiuni a Orga­nizaţiei Căilor Ferate Elene (OSE) lansată în mai 2004.

De fapt, aproximativ o treime din întreaga sumă de 14,52 miliarde de euro are legă­tură cu garanţiile pentru OSE.

Datoriile cu garanţii de stat în euro şi alte mo­nede ale OSE se ridică la 4,59 mi­liarde de euro, po­trivit da­telor ofi­ciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO