Business Internaţional

Grecia ameninţă agenţiile de rating cu desfiinţarea contractelor de evaluare financiară

Grecia ameninţă agenţiile de rating cu desfiinţarea contractelor de evaluare financiară

Autor: Bogdan Cojocaru

25.07.2011, 17:31 847

Guvernul elen a avertizat că vapune capăt contractelor pe care le are cu agenţiile de evaluarefinanciară, cosiderând că serviciile acestora nu mai sunt de folosdeoarece Grecia nu va emite obligaţiuni noi timp de mai mulţi ani,scrie Reuters.

"Toate guvernele plătescabonamente la aceste agenţii. Cred că noi nu mai avem nevoie deanalizele lor, deoarece nu mai au valoare practică. Poate căministerul de Finanţe ar trebui să renunţe la abonamente", aafirmat Elias Mosialos, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, laun post de radio.

Afirmaţiile vin după ce agenţia deevaluare financiară Moody's a redus ratingul Greciei la "Ca", nivelcu doar o treaptă peste calificativul de default, considerând căprogramul de restructurare a obligaţiunilor deţinute deinvestitorii privaţi, cuprins în al doilea plan de salvare stabilitde liderii europeni pentru statul elen, va presupune cu siguranţăun default al ţării. Grecia are acum cel mai redus rating acordatde Moody's vreunui stat.

Agenţia este a doua firmă deevaluare financiară care avertizează asupra defaultului Grecieidupă ce liderii europeni şi băncile au convenit săptămâna trecutăsă implice sectorul privat în salvarea Greciei de lafaliment.

Moody's a anunţat, de asemenea, căexistă posibilitatea unui al doilea default al statului elen dupăfinalizarea programului de restructurare a datoriilor.

"Experienţa ne spune cărestructurările mici sunt adesea urmate de defaulturui mai mari",afirmă un analist al agenţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO