Business Internaţional

Grecia a plătit o rată de aproape jumătate de miliard de euro către FMI

Grecia a plătit o rată de aproape jumătate de miliard...

Autor: Luiza Chiroiu

09.04.2015, 19:30 467

Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a anunţat luni, în urma unei întrevederi informale cu ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, că guvernul de la Atena va achita tranşa scadentă în această săptămână.

Un oficial grec a declarat marţi că Grecia nu va mai putea plăti o tranşă scadentă în luna mai către FMI, dacă nu va reuşi să-i convingă pe oficialii din zona euro să deblocheze noi fonduri. Guvernul de la Atena ar trebui să ramburseze Fondului 950 de milioane de euro luna viitoare.

În 2010, Grecia a încheiat un acord cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană pentru un împrumut în valoare de 240 de miliarde, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Potrivit planului de returnare a acestui împrumut, Grecia trebuie să plătească 9 miliarde de euro anul acesta către FMI.

Mai mulţi oficiali ai Fondului s-au arătat dispuşi să renegocieze calendarul pentru returnarea împrumutului, dacă Grecia acceptă înnoirea acordului cu FMI, posibilitate pe care guvernul de la Atena nu vrea să o ia în calcul, potrivit Financial Times.

Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat cu creditorii internaţionali în 2010, însă aceştia au condiţionat acordarea tranşei de adoptarea unor reforme de austeritate.

În acest sens, guvernul de la Atena a trimis săptămâna trecută oficialilor din zona euro o nouă listă de reforme, estimate să aducă 6 miliarde euro la bugetul de stat în acest an.

Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro se întâlnesc pe 24 aprilie în cadrul unei şedinţe de lucru, în care vor discuta şi despre posibilitatea de a debloca noi fonduri pentru Grecia.

Randamentul obligaţiunilor pe trei ani ale Greciei au scăzut cu 54 de puncte de bază, la 20,08%, în timp ce randamentele obligaţiunilor pe cinci ani au coborât cu 30 de puncte de bază, la 14,98%, după ce guvernul de la Atena a plătit suma de 450 de milioane de euro către FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO