Business Internaţional

Grecia a ajuns la fundul sacului şi le cere creditorilor „să-şi facă partea lor de compromis“

Alexis Tsipras negociază de patru luni prelungirea pachetului de bail­out

Alexis Tsipras negociază de patru luni prelungirea pachetului de bail­out

Autor: Luiza Chiroiu

25.05.2015, 00:04 2227
Grecia a anunţat că a rămas fără fonduri pentru achitarea datoriilor din luna iunie către FMI, după ce a plătit tranşa scadentă în lu­na mai cu bani luaţi tot de la FMI, şi le-a transmis creditorilor in­ternaţionali că este momentul să renunţe la o parte dintre pre­tenţiile legate de adoptarea unor reforme, motiv care a stat până în prezent în calea semnării unei înţelegeri pentru pre­lungirea acordului de bailout.

„Cele patru tranşe pe care trebuie să le plătim către FMI în iunie sunt 1,6 miliarde euro, dar aceşti bani nu vor fi plătiţi şi nu există pentru a fi plătiţi“, a spus Nikos Voutsis, ministrul grec de interne, citat de BBC.

Prima plată, de 300 de milioane de euro, către FMI, trebuie efec­tuată pe 5 iunie, însă până atunci guvernul de la Atena tre­buie să plătească şi sala­riile şi pensiile pentru luna mai.

Voutsis este unul din­tre cei mai influenţi mem­bri din guvernul grec, astfel că analiş­tii apreciază că punc­tele sale de ve­dere nu tre­buie igno­rate. În schimb, aceş­tia notează că se poa­te ca în spatele co­men­tariilor lui Voutsis să stea o stra­te­gie a lui Tsipras, pre­mie­rul per­mi­ţân­du-le miniştilor săi să facă astfel de declaraţii alar­miste, pe care ul­te­rior să le folosească în favoa­rea sa în negocierile cu creditorii.

În ultimele patru luni, pre­mie­rul Alexis Tsipras s-a în­tâlnit de mai multe ori cu ofi­ciali europeni pentru a negocia pre­lungirea acordului de bail­out încheiat în 2010 cu cre­di­to­rii internaţionali, însă toate aceste şedinţe s-au dovedit a fi un eşec.

Cea mai recentă încercare a lui Tsipras de a convinge liderii europeni să deblocheze o tranşă de 7,2 miliarde euro pentru a resuscita economia elenă a avut loc săptămâna trecută, când premierul grec s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez François Hollande.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de finanţe, a arătat că guvernul de la Atena a făcut tot ce a ţinut de el pentru a ajunge la un acord cu zona euro şi că este timpul ca şi creditorii să facă unele compromisuri, relatează Bloomberg.

„Acum este timpul ca instituţiile (n.r. creditorii inter­na­ţio­nali) să-şi facă partea. Noi am parcurs trei sferturi din drumul care ne leagă de creditori, trebuie să facă sfertul lor, pentru a ajunge în acelaşi loc“, a spus Varoufakis.

Guvernul de stânga al Greciei negociază de patru luni cu reprezentanţii UE şi ai FMI un acord prin care să fie reluată finanţarea în cadrul programului de ajutor în valoare de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 mi­liarde de euro. Discuţiile s-au blocat în privinţa pensiilor, a modificării legislaţiei muncii, a ţintelor fiscale şi a majorării taxei pe vânzări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO