Business Internaţional

Graul, la minimul ultimelor 14 luni

10.09.2008, 19:51 11

Pretul graului pentru morarit tranzactionat la bursele europene a scazut, in cursul sedintei de marti, pana la cea mai redusa valoare din ultimele 14 luni, pe fondul unei tendinte de vanzare inregistrata in sectorul bunurilor de larg consum.
Indicele Euronext a reflectat o scadere a pretului graului cu livrare in luna noiembrie cu 2,5 euro, sau 1,46%, la 168,5 euro pe tona, dupa ce a inregistrat un nivel minim de 166,50 euro in cursul sedintei.
Potrivit unui analist francez, exista potential pentru o usoara majorare a pretului, 168 de euro fiind considerat un nivel de siguranta.
Europa produce grau cu un grad de competitivitate mai ridicat decat cel din Statele Unite, al carui pret nu a consemnat o scadere la fel de rapida. In SUA, pretul cerealelor s-a diminuat ca urmare a aprecierii dolarului si a asteptarilor privind o recolta importanta la nivel mondial in 2008.
Indicele Euronext al pretului porumbului cu livrare in ianuarie s-a diminuat cu 3%, sau 4,75 euro, pana la valoarea de 153,75 euro pe tona. Valoarea minima la care a fost tranzactionat marti porumbul a fost de 153,50 euro pe tona, record pentru ultimii aproape doi ani.
Pretul Euronext al semintelor de rapita cu livrare in luna noiembrie s-a diminuat cu cinci euro, sau 1,3%, la 367,50 euro pe tona, dupa atingerea nivelului de 367 euro pe tona, cel mai redus al ultimilor aproape doi ani.
Conditiile climatice favorabile si extinderea suprafetelor agricole ar putea oferi o recolta de cereale apropiata de 301 milioane tone in acest an in Uniunea Europeana (UE), cu 43 de milioane de tone peste nivelul din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO