Business Internaţional

Gradul în scădere de utilizare a cash-ului accelerează cursa băncilor centrale către monede digitale

Gradul în scădere de utilizare a cash-ului accelerează...

Autor: Catalina Apostoiu

15.02.2021, 00:05 290

Băncile centrale îşi accelerează cursa pentru crearea de monede digitale, iar investitorii sunt în alertă, scrie CNBC.

La începutul acestui an, Banca Reglementelor Interna­ţionale (BIS) şi-a publicat ultimul studiu care indică faptul că 86% dintre cele 65 de bănci centrale cu care a discutat lucrează la o monedă digitală.

Viceguvernatorul băncii centrale a Italiei, Piero Cipollone, a declarat pentru CNBC că atenţia sporită acordată unor astfel de monede are legătură cu gradul în scădere de utilizare a numerarului, adăugând că această tendinţă ar putea „submina una dintre funcţiile de bază ale băncilor centrale“.

Acesta a adăugat că „într-un mediu în care cash-ul este utilizat din ce în ce mai puţin pentru că întregul ecosistem se digitalizează, se doreşte înlocuirea funcţionalităţii cash-ului cu ceva care este digital, dar cât mai posibil apropiat de cash din punct de vedere conceptual“.

Benoit Coeure, fost membru al BCE în prezent preşedinte al BIS Innovation Hub, a arătat de asemenea că trebuie să ne gândim la monedele digitale ca la o formă de bancnote.

Totuşi, gradul în scădere de utilizare a cash-ului nu reprezintă singurul motiv pentru accelerarea dezvoltării de monede digitale de bănci centrale.

Grant Wilson de la firma Exante Data, a declarat pentru CNBC că cercetările legate de astfel de monede au fost accelerate din momentul în care Facebook a început să se implice în proiectul Libra.

Una dintre temeri este că dezvoltarea monedelor digitale de băncile centrale ar putea determina retrageri masive din bănci în cazul în care utilizatorii ar decide să renunţe la depozitele bancare. Potrivit lui Cipollone, o modalitate de a evita acest lucru este ca monedele digitale să poarte dobândă peste un anumit prag.

Pentru Benoit Coeure, coordonarea între bănci centrale este esenţială. „Monedele digitale de bancă centrală sunt un proiect naţional, o călătorie cu dimensiuni juridice şi vor reprezenta în ultimă instanţă o decizie naţională. Însă avem un sistem monetar internaţional şi nu vrem ca aceste monede să obstrucţioneze ajustarea acestuia via cursuri de schimb sau fluxuri de capital“, a declarat acesta, adăugând că „FMI şi BIS lucrează la acest aspect“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO