Business Internaţional

Gospodăriile germane ar suferi mai mult decât cele franceze dacă ar veni o nouă criză

Gospodăriile germane ar suferi mai mult decât cele...

Autor: Daniela Stoican

29.10.2014, 00:00 522
Un şoc economic dur ar provoca mai multă suferinţă gospodăriilor germane decât celor franceze pentru că nemţii cu credite ar ajunge în încetare de plată mai uşor decât francezii, este concluzia unui studiu efectuat de Banca Centrală Europeană. Studiul denumit „Fragilitatea financiară a gospodăriilor din zona euro” evaluează ce impact ar avea creşterea şomajului, scăderea preţurilor locuinţelor şi creşterea dobânzilor asupra bugetului gospodăriilor din 14 ţări din zona euro şi consecinţele pe care asemenea evenimente le-ar avea asupra stabilităţii financiare a Europei. În condiţii de „stres maxim” – ceea ce ar însemna o creştere a dobânzilor cu 3%, o rată mai mare a şomajului şi o scădere cu 20% a preţurilor în sectorul imobiliar – pierderile potenţiale ale băncilor prezente în Germania cauzate de împrumuturile ajunse în încetare de plată contractate de gospodării sunt doar uşor mai mari decât în Portugalia şi mult mai mari decât în Slovacia. Pe de altă parte, instituţiile de credit cu expunere pe gospodăriile franceze nu ar avea de-a face cu o creştere vădită a pierderilor dacă s-ar deteriora condiţiile economice.
 
Potrivit analizei, „deşi un procentaj relativ scăzut de gospodării din Germania ar ajunge în default, cheltuielile acestora ar avea tendinţa să depăşească semnificativ veniturile”. Această constatare dezminte într-o oarecare măsură mitul gospodinei germane econoame, evocat adesea de cancelarul german Angela Merkel după criză pentru a susţine binefacerile prudenţei germane tradiţionale. Unul dintre motivele principale pentru care se consideră că Franţa va fi slab afectată este faptul că aici predomină dobânzile fixe, ceea ce protejează multe gospodării de efectele creşterii dobânzilor. 

Faptul că proprietarii de case francezi deţin în medie un nivel ridicat de active lichide şi faptul că valoarea împrumutului raportată la valoarea proprietăţii este destul de scăzută în Franţa protejează francezii de riscul de a ajunge să nu îşi mai poată plăti împrumutul.

Deşi impactul asupra băncilor al creditelor ajunse în default ale gospodăriilor variază semnificativ de la ţară la ţară, per total concluzia studiului este că gospodăriile din ţările din zona euro au un nivel bun de sănătate.

„În scenariul cel mai pesimist, în care ar interveni un şoc al dobânzilor, al şomajului şi al preţurilor caselor, pierderile potenţiale pentru sistemul bancar nu ar reprezenta mai mult de 5% din totalul datoriilor gospodăriilor în niciuna din ţările zonei euro.”

Testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană în rândul gospodăriilor europene sugerează că ameninţările pentru stabilitatea financiară a Europei ar putea veni mai degrabă dinspre bănci decât dinspre gospodăriile îndatorate la bănci, iar debitorii germani riscă să intre mai uşor în incapacitate de plată decât francezii

Analiza a luat în calcul situaţia financiară a 51.000 de gospodării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO