Business Internaţional

Gordon Brown: BERD si BEI trebuie sa se implice mai mult in redresarea Europei de Est

29.04.2009, 17:17 19

Premierul britanic Gordon Brown a cerut Bancii Mondiale, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Bancii Europene de Investitii (BEI) sa ia mai multe masuri pentru a sprijini sectorul bancar din Europa de Est, scrie The Guardian.

Statele est-europene au fost afectate puternic de criza globala, pe masura ce majoritatea investitorilor au decis sa renunte la activele cu risc ridicat, iar bancile din zona, cele mai multe reprezentand filiale ale unor banci din Europa de Vest, au redus semnificativ numarul imprumuturilor.
 
Bani mai multi
"Solicit oficialilor BERD, BEI si Bancii Mondiale sa incerce sa ia mai multe masuri pentru a sprijini industria bancara din Europa Centrala si de Est", a declarat Brown in timpul unei vizite la Varsovia la care a participat si premierul polonez Donald Tusk. "Astfel de institutii ar trebui sa acorde un numar mai mare de imprumuturi si sa faca acest lucru cat mai rapid", pentru a contribui la recapitalizarea bancilor est-europene, a precizat Brown.
Polonia a reusit sa faca fata crizei mult mai bine in raport cu alte state din regiune, desi a decis recent sa apeleze la o linie de credit acordata de Fondul Monetar International pietelor emergente pentru a-si stabiliza sistemele financiare.
Multe monede est-europene au intrat in declin ingreunand situatia companiilor si asa afectate de scaderea exporturilor, iar consumatorii, care au acumulat datorii semnificative in ultimii ani, au probleme cu rambursarea creditelor ipotecare contractate in monede straine precum euro sau francul elvetian.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca guvernul sau de centru-dreapta va ramane in continuare fidel politicilor macroeconomice prudente practicate pana acum. "Tin sa subliniez ca supravegherea sectorului bancar, in conformitate cu legile in vigoare si fara sa ne bazam in mod excesiv pe acordarea de credite reprezinta cele mai bune cai prin care se poate evita o criza", a afirmat Tusk.
Premierul Poloniei a precizat ca guvernul tarii a reactionat destul de bine in fata crizei financiare globale. "Executivul polonez a adoptat o atitudine extrem de responsabila in ceea ce priveste distribuirea fondurilor publice si gestionarea deficitului bugetar", potrivit lui Donald Tusk.
 
Atac subtil
Oficialii conservatorilor britanici sustin ca declaratiile lui Tusk reprezinta de fapt o acuzatie la adresa lui Brown, care a anuntat saptamana trecuta o crestere semnificativa a datoriei publice a Marii Britanii, ceea ce reflecta faptul ca guvernul londonez nu a adoptat o atitudine la fel de prudenta ca aceea a Poloniei.
In anul financiar 2008, datoria publica neta a Regatului Unit a ajuns la aproximativ 90 mld. lire sterline (100,4 mld. euro), echivalentul a 6,2% din veniturile obtinute de statul britanic in ultimul an financiar, ceea ce reprezinta cel mai ridicat nivel atins de la recesiunea pe care a traversat-o tara la inceputul anilor '90 pana in prezent. In anul financiar 2007, Marea Britanie a avut o datorie publica mult mai redusa, de aproape 34,6 mld. lire sterline (38,5 mld. euro).
 
BERD investeste in media
BERD a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca intentioneaza sa realizeze mai multe investitii in Europa de Est pentru a sprijini dezvoltarea regiunii. Oficialii bancii au declarat ca institutia va investi 40 de milioane de euro pentru a cumpara o parte din titlurile diviziei est-europene a editorului german WAZ Media Group, care detine pe piata locala cotidianul Romania Libera. Decizia BERD a fost motivata prin faptul ca banca doreste sa sustina dezvoltarea unor mijloace de comunicare independente din punct de vedere politic si economic in statele din regiune. Banca maghiara OTP Bank a anuntat si ea ca se afla in negocieri cu cei de la BERD privind acordarea unui imprumut de 200 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO