Business Internaţional

Google, Amazon şi Apple, mai puţin transparente decât Gazprom

AFP/MEdiafax Foto

AFP/MEdiafax Foto

Autor: Daniela Stoican

06.11.2014, 00:00 371

Companiile americane Google, Amazon şi Apple sunt printre cel mai puţin transparente multinaţionale din lume, activitatea lor fiind mai opacă decât a companiilor ruseşti de stat Gazprom şi Rosneft, potrivit unui raport publicat de Transparency International, scrie Euractiv.

Cele trei companii americane au obţinut mai puţin de trei puncte din maximumul de zece într-un clasament al transparenţei întocmit de Transparency International, organizaţie care luptă împotriva corupţiei. Rosneft a obţinut 4,2 puncte, iar Gazprom 3,5. Printre multinaţionalele din Europa cu cel mai bun scor se numără compania italiană energetică Eni, cu 7,3  puncte, urmată de compania britanică din telecom Vodafone, cu 6,7 puncte.

Companiile care stau cel mai prost la capitolul transparenţă provin din China, Bank of China fiind în coada clasamentului cu un singur punct.  Topul cuprinde 124 de nume selectate din lista Forbes a celor mai mari companii listate la bursă din lume. Analiza Transparency International arată că 90 dintre companiile din listă nu publică informaţii despre taxele pe care le plătesc în ţări străine.

Informaţiile sunt necesare, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, pentru ca autorităţile să se asigure că respectivele companii plătesc taxele pe care le datorează acolo unde le datorează.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO