Business Internaţional

Google a închis serviciul Map Maker

Google a închis serviciul Map Maker

Autor: Bogdan Enache

12.05.2015, 15:41 261

Compania a spus că moderează toate informaţiile adăugate de utilizatori pentru a preveni astfel de incidente, dar angajaţilor Google le-a fost imposibil să facă faţă nivelului ridicat de muncă cerut de multitudinea de modificări efectuate de utilizatori, potrivit ediţiei online a publicaţiei britanice The Guardian.

Internauţii care au accesat luni site-ul dedicat serviciului Map Maker au fost redirecţionaţi spre o postare de pe forum în care se explica faptul că site-ul va fi inaccesibil până ce se va putea găsi o soluţie.

"După cum unii dintre voi deja ştiu, ne-am confruntat cu foarte multe atacuri în care Google Maps a fost afectat în ultimele luni. Cel mai recent incident a fost în mod special neplăcut şi regretabil - un utilizator cu vechime în comunitatea noastră a ales să publice o farsă uriaşă în Google Maps. În consecinţă, am suspendat drepturile de auto-aprobare a modificărilor şi moderarea realizată de utilizatori la nivel global, până ce vom găsi soluţii de adăugare a unor mecanisme mai inteligente de prevenire a unor astfel de situaţii. Dacă nu avem capacitatea de a superviza modificările, în ritmul în care acestea apar, trebuie să luăm o pauză. Toate modificările aduse Goole Maps sunt supuse acum unui proces manual de editare şi aprobare", a scris Pavithra Kanakarajan, manager de produs pentru Google Map Maker.

Google a lansat Map Maker în 2008 ca un instrument care să permită utilizatorilor Google Maps să modifice hărţile direct în cadrul serviciului. Cea mai mare parte a informaţiilor afişate în cadrul Hărţilor Google sunt cumpărate de la furnizori externi, dar aceştia nu oferă o acoperire universală, mai ales în cazul ţărilor unde informaţiile privind poziţionarea geografică se află sub control guvernamental.

Utilizatorii pot folosi Map Maker pentru a desena anumite caracteristici de relief, de exemplu, direct pe hartă, adăugând informaţii precum drumuri, râuri, spaţii verzi, zone cu clădiri, direct în baza de date. De asemenea, pot fi adăugate informaţii despre afaceri locale sau facilităţi (benzinării, de exemplu, n.r.). Informaţiile introduse de utilizatorii noi trec printr-un proces de moderare, fie din partea Google, fie din partea unor utilizatori cu experienţă, dar utilizatorii cu vechime pot face modificări fără a fi supervizaţi.

Un astfel de utilizator cu experienţă este acela care a dus la decizia Google de a închide serviciul Map Maker, după ce a introdus în Hărţile Google o imagine a unui robot Android (simbolul sistemului de operare al Google, n.r.) care urina pe logoul Apple şi un mesaj care spunea "Google review policy is crap" ("Regulile de verificare ale Google sunt de rahat", n.r.). Cele două imagini au putut fi văzute de utilizatorii Google Maps care vizualizau regiunea situată la sud de oraşul Rawalpindi din Pakistan.

"Am analizat problema şi am efectuat o serie de schimbări. Totuşi, devine tot mai clar că rezolvarea unora dintre probleme va dura mai mult decât câteva zile. După cum vă puteţi imagina, oprirea moderării automate şi a celei efectuate de utilizatorii are implicaţii directe asupra unui volum foarte mare de modificări din Hărţile Google care va trebui să fie aprobate manual. Acest lucru înseamnă că publicarea modificărilor şi completărilor efectuate de voi (utilizatori, n.r.) va dura mult mai mult. Ţinând cont de starea actuală a sistemului, am ajuns la concluzia că nu este corect pentru niciunul dintre utilizatorii noştri să le permitem să îşi petreacă timpul modificând hărţile. Fiecare modificare pe care o faceţi ajunge într-o coadă de aşteptare care creşte foarte repede. Credem că este corect să spunem că, dacă nu avem capacitatea de a verifica modificările cu aceeaşi viteză cu care ele sunt realizate, trebuie să luăm o pauză", a mai spus Kanakarajan.

Imaginea cu Androidul care urinează pe logoul Apple a fost descoperită de utilizatori şi a devenit subiect de ştiri pe 24 aprilie, dar a fost ştearsă de Google la câteva ore după ce informaţia a devenit publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO