Business Internaţional

Golurile lui Maradona, folosite pentru explicarea politicii monetare a Angliei

19.05.2005, 19:24 17

Guvernatorul Bancii Nationale a Angliei, Mervyn King, a ales un aliat cel putin neobisnuit pentru a explica maselor politica monetara - Diego Maradona, scrie The Guardian.

Remarcabilul fotbalist argentinian, spunea King intr-un discurs sustinut la principala universitate de afaceri din The City (centrul de afaceri din Londra), nu a mai fost pana acum asociat cu teoria politicii monetare.

Un fan declarat al clubului Aston Villa si al echipei nationale a Angliei, King si-a amintit de meciul dintre Anglia si Argentina de la Cupa Mondiala din 1986 cand Maradona a inscris de doua ori.

"Primul gol al jucatorului argentinian, marcat cu ÇMana lui DumnezeuÈ, exemplifica foarte bine vechea abordare Çmisterioasa si misticaÈ a politicii bancilor centrale. Actiunea sa a fost total neprevazuta si s-a desfasurat fara sa respecte nici o regula. A fost foarte norocos ca a reusit", a spus guvernatorul.

Dar al doilea gol, cand a alergat 55 de metri din jumatatea proprie de teren, dribland cinci jucatori englezi inainte sa trimita mingea in poarta, a fost un exemplu al puterii pe care o prezinta estimarile in teoria moderna a ratelor dobanzilor, a adaugat King.

"Un lucru cu adevarat remarcabil este ca Maradona a alergat in linie dreapta. Cum se poate sa driblezi cinci jucatori alergand in linie dreapta?", se intreaba King. Raspunsul este ca jucatorii englezi au reactionat exact cum se astepta Maradona: au fugit in stanga sau in dreapta, spre deosebire de el, care a ales traiectoria dreapta.

"Politica monetara functioneaza la fel", a adaugat King, care a explicat ca Banca Angliei si celelalte banci au trecut prin etape in care nu au avut prea multe de facut pentru ca ratele dobanzilor de pe piata, spre deosebire de cele oficiale, au evoluat numai ca reactie la cele oficiale.

Chiar si acum, spre exemplu, o rata fixa a ipotecilor, pe doi ani, calculata in functie de ratele dobanzilor pietei, este in scadere pentru ca se estimeaza ca nivelul consumului populatiei va scadea si ca banca centrala va reduce dobanzile.

King a subliniat ca un atu al activitatii Bancii Nationale este abilitatea de a conditiona previziunile legate de inflatie. Datele oficiale au aratat ca inflatia s-a mentinut la un nivel stabil de 1,9% luna trecuta, putin sub tinta de 2% a bancii centrale.

Oficiul National de Statistica a declarat ca majorarea preturilor utilitatilor si a petrolului a fost echilibrata de scaderea costurilor cu alimentele.

Banca Angliei a precizat in raportul trimestrial despre inflatie de saptamana trecuta ca previzioneaza ca rata inflatiei se va situa peste tinta in urmatoarele doua luni, dar isi va reveni la sfarsitul anului. Preturile petrolului au scazut cu aproape 20% fata de nivelul record inregistrat in acest an. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO