Business Internaţional

Goldman Sachs: Începe „epoca de aur” pentru cele mai mari companii petroliere din sectorul privat

Goldman Sachs: Începe „epoca de aur” pentru cele mai...

Autor: Alex Ciutacu

27.03.2018, 12:06 407

Cele mai mari companii petroliere din lume au supravieţuit unei crize dure, iar acum urmează o perioadă în care vor resimţi beneficiile, transmite Goldman Sachs Group, potrivit Bloomberg.

Pentru Big Oil (n.r: denumirea utilizată pentru cele mai mari şapte companii de petrol şi gaz din lume – BP, Chevron, ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Total, Eni şi Phillips 66), perioada actuală este una foarte bună, în care preţurile cresc şi costurile operaţionale scad, generând pentru companii, cea mai mare creştere a cash-ului din ultimele două decenii şi crescând veniturile, a transmis Goldman într-un raport.

Acest lucru va creşte atractivitatea acestora în faţa investitorilor, după mulţi ani de cheltuieli moderate şi după ce industria a trecut printr-o prăbuşire a preţului per baril care a doborât valoarea companiilor pe burse, potrivit băncii.

„Vedem acest moment ca începutul unei noi epoci de aur pentru renaşterea celor Şapte Surori din Big Oil”, a transmis un grup de analişti ai băncii conduşi de Michele Della Vigna, referindu-se la cele mai mari companii petroliere din sectorul privat.

Prăbuşirea petrolului începând de la mijlocul anului 2014 a forţat câteva companii mai mici să intre în faliment, în timp ce jucătorii mari au fost nevoiţi să schimbe modul în care operează, luptându-se pentru costuri operaţionale mai mici. O astfel de prăbuşire este urmată de obicei de o perioadă de profitabilitate, încât extragerea petrolului este un proces care durează.

Printre companiile care dau semne că îşi revin se numără Royal Dutch Shell, Total şi BP, care au raportat cele mai mari câştiguri dintre cele „Şapte Surori”, în ultimul trimestru. Unii dintre jucători au început chiar să răscumpere acţiuni, iar alţii promit dividende generoase.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO