Business Internaţional

GM si sindicatele nu vor ajunge la nici un consens

01.07.2005, 18:20 9

Actiunile General Motors, cel mai mare producaror mondial de autoturisme, si-au revenit in urma cu trei saptamani in conditiile in care compania facea presiuni asupra celui mai mare sindicat al sau sa accepte reduceri ale fondului de sanatate, termenul limita fiind ieri, relateaza Bloomberg.

Acum, ambele parti declara ca consensul este departe de a fi atins.

"Din momentul in care ideea unui deadline privind o eventuala intelegere a ajuns in presa, toata lumea a incearcat sa retracteze", a declarat Al Benchich, presedinte al United Auto Workers Local 909 la o divizie a GM din Warren, Michigan. Edd Snyder, purtatorul de cuvant al grupului, a spus ca el "nu stia nimic de vreun deadline".

GM a amenintat in cadrul unei intalniri care a avut loc pe 9 iunie ca va reduce fondul de sanatate daca sindicatul nu va fi de acord sa faca concesii. A doua zi actiunile GM au crescut cu 8,5 procente, investitorii anticipand ca Rick Wagoner, director executiv, va reusi sa reduca suma de 5,6 miliarde de dolari (4,64 miliarde de euro) care este anual alocata sanatatii.

Cu toate acestea GM este nevoita sa negocieze cu sindicatul astfel incat Wagoner sa-si atinga scopul de a concedia 25.000 de persoane pana la sfarsitul anului 2008, a declarat Maryann Keller, un analist auto independent.

Reducerea cheltuielilor de sanatate si inchiderea unor fabrici fac parte din strategia lui Wagoner de a diminua costurile si de a revigora vanzarile dupa ce producatorul din Detroit a raportat o pierdere de 1,1 miliarde de dolari (0,91 miliarde de euro) in primul trimestru al acestui an. Wagoner va folosi preturi mai mici si noi modele de masini si camioane pentru a recastiga cumparatorii. Vanzarile GM din luna mai au scazut cu 6,7 procente.

Vestea ca GM este dispusa sa forteze sindicatul sa diminueze fondul de sanatate, la care se adauga posibilitatea ca sindicatele sa negocieze concesii, au facut ca actiunile GM sa creasca cu 14% in perioada 9-15 iunie.

Ron Gettelfinger, presedintele sindicatului, a declarat insa, in mai multe randuri, ca nu este dispus sa faca concesii semnificative daca nu sunt prevazute in contractul de munca in prezent in vigoare si care expira in 2007.

Cei 109.000 de membri de sindicat ar putea renunta la beneficii de 20 de dolari (16,58 de euro) pe luna, adica de aproximativ 240 de dolari (199 de euro) pe an insa GM doreste sa realizeze economii de 2.400 de dolari (1.999 de euro) anual pentru fiecare muncitor.

ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO