Business Internaţional

GM a ajuns la un acord cu sindicatele germane

13.12.2004, 00:00 13

Producatorul american de automobile General Motors a ajuns la o intelegere cu sindicatele germane pentru a concedia o treime din forta de munca din Germania, in cadrul unui program sustinut de guvern, care va costa compania americana aproximativ 751 de milioane de euro, scrie Financial Times. Acordul, care face parte dintr-un program de restructurare care vizeaza economisirea a 500 de milioane de euro anual la uzinele companiei din Europa, vine dupa luni intregi de negocieri dure si va avea ca rezultat disparitia a peste 9.500 de locuri de munca.


Cea mai mare parte a angajatilor disponibilizati vor fi preluati de catre companiile de retraining, subventionate de catre guvernul german. Unii observatori estimeaza ca acest program va necesita cheltuieli de 100 de milioane de euro din partea statului, bani care reprezinta cheltuieli salariale si pentru retraining.


Factura de 751 de milioane de euro platita de General Motors pentru aceasta restructurare va fi amortizata in 18 luni de reducere a costurilor. Insa, pe termen lung, aceasta restructurare ar reduce mult din problemele de supra-capacitate pe care compania le are acum in Europa. Producatorul american a inregistrat pierderi mari in Europa, in ultimii ani, si a avertizat in aceasta vara ca si in acest an vor continua sa existe pierderi.


General Motors mai are de negociat mai mult de 2.000 de disponibilizari in Marea Britanie, Suedia, Spania si Belgia, inainte de a incepe negocierile de reduicere a salariilor cu cei 22.000 de angajati care ii mai raman in Germania. Acesti lucratori sunt platiti in prezent peste tariful normal al sindicatului, situatie care, conform unor surse din interiorul GM, va trebui sa se schimbe in urma negocierilor de anul viitor. Reprezentantii companiei americane au declarat ca orice reducere de costuri obtinuta va fi un bonus pe langa tinta de 500 de milioane de euro.


Lucratorii de la uzinele Opel, care aduce mari pierderi pentru GM, vor fi cei mai afectati de disponibilizari. Acestia vor fi despagubiti prin plati compensatorii sau vor avea posibilitatea sa se alature unei companii de transfer, care ii va ajuta pe lucratori sa se recalifice. Aproximativ 6.500 de angajati ar putea beneficia de acest aranjament, prin care guvernul plateste jumatate din costurile pentru retraining, precum si 60-67% din salariile curente ale angajatilor timp de un an. Unii salariati ar putea opta pentru o plata de disponibilizare , care pentru un lucrator cu 30 de ani de experienta ar putea ajunge la 200.000 de euro. "Acesta este un plan foarte generos", a declarat GM.


Restul disponibilizarilor vor fi realizate prin pensionare inainte de limita, circa 1.000 de salariati, iar alti 2.000 vor pleca prin outsourcing. Planul evita concedierile obligatorii sau inchiderea fabricilor, insa GM nu a oferit nici o garantie ca locurile de munca sau uzinele vor fi pastrate.


Acordul incheiat previne riscul unor greve viitoare, dupa modelul celor din octombrie, cand a fost lansat programul, si reprezinta un pas important pentru sporirea performantelor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO