Business Internaţional

Gluma se îngroaşă: Un comediant ar putea câştiga alegerile prezidenţiale din Ucraina

Gluma se îngroaşă: Un comediant ar putea câştiga...

Autor: Iulian Tenchiu

30.03.2019, 01:31 1139

Volodymyr Zelensky, un actor şi comediant care l-a întruchipat pe liderul ţării în cadrul unui show TV de succes, se află în fruntea sondajelelor de opinie în Ucraina înainte de prima rundă de votare, care se va organiza duminică, 31 martie, potrivit CNBC.

Actorul este urmat în sondaje de adversarii săi, Iulia Timoşenko şi actualul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko în cursa pentru preşedinţia ţării.

Cu toate acestea, experienţa comediantului în cadrul funcţiei de preşedinte este limitată. Singura tangenţă a acestuia cu postul fiind atunci când l-a interpretat pe actualul ofical în cadrul emisiunii „Servant of People”.

Cel mai recent sondaj de opinie realizat săptămâna trecută de BDM pe un eşantion de circa 5.000 de persoane, a arătat că Zelensky se afirmă cu 25,7% din voturi, fiind urmat de Iulia Timoşenko cu 18,8% din voturi, în timp ce actualul preşedinte al ţării s-a clasat pe cel de al treilea loc cu 12,7% din voturi.

Sunt şanse mari ca Zelensky să rămână în fruntea primului tur de alegeri, dar obţinerea majorităţii şi câştigarea cursei rămâne un obiectiv dificil de atins. Deşi există un număr record de 39 de candidaţi pentru funcţia de preşedinte la Ucrainei, experţii consideră că lupta finală îi va include doar pe actualul preşedinte, pe fostul prim-ministru al ţării şi pe noul venit.

Actorul devenit peste noapte politician evoluează surprinzător de bine în sondajele dintr-o ţară în care alegătorii sunt îngrijoraţi de corupţie şi de ritmul lent al reformelor înaintate de administraţia Poroşenko, mai scrie CNBC.

Poziţia de novice şi statutul de outsider a lui Zelensky, combinată cu strategia anti-elită şi sprijinul venit din media este ceea ce i-a determinat mai ales pe tineri să îl susţină.

Actorul a fost susţinut în trecut de fostul Ministru de Finanţe, Oleksandr Danylyuk şi de fostul Ministru al Economiei, Aivaras Abromavicius. Acest fapt l-a ajutat să acopere lipsa de experienţă în problemele economice şi totodată să creeze un plan pentru câştigarea prezdienţialelor, a declarat Otilia Dhand, vicepreşedinte al Teneo Intelligence.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO