Business Internaţional

Glencore continuă achiziţiile fabuloase: plătesc 6,2 mld. dolari pentru dealerul canadian Viterra

Glencore continuă achiziţiile fabuloase: plătesc 6,2 mld. dolari pentru dealerul canadian Viterra

Autor: Gabriel Razi

21.03.2012, 00:04 434

Grupul elveţian Glencore, cel mai mare furnizor de materii prime cotat la bursă, va prelua dealerul canadian de cereale Vitera printr-o tranzacţie de 6,1 mld. dolari canadieni (6,2 miliarde dolari SUA), scrie Thomson Reuters.

Pentru preluarea Viterra, a doua tranzacţie din ultimele şase luni care scoate din conturile elveţienilor mai multe miliarde de dolari, Glencore va fi sprijinit de partenerii Richardson International şi Agrium. În prezent, furnizorul elveţian parcurge ultimii paşi pentru finalizarea procesului de preluare a grupului minier Xstrata, o tranzacţie de 80 de miliarde de dolari.

Glencore a oferit 16,2 dolari cana­dieni/acţiune pentru cumpărarea Viterra, casă de comerţ cu cereale pre­zentă în Canada, SUA, Noua Zeelandă şi China, care are o capitalizare bursieră de aproximativ 5,2 miliarde de dolari, preţul fiind aprobat în unanimitate de consiliul de admi­nistraţie al grupului canadian.

Totodată, Glencore a anunţat că va finanţa afacerea folosindu-se de lichi­dităţile pe care le are la dispoziţie, dar şi cu ajutorul unor credite. Elveţienii urmează însă să vândă o bună parte din activele Viterra către Agrium şi Ri­chardson pentru 2,6 miliarde de dolari canadieni. Agrium urmează să achizi­ţioneze 34% din divizia de fertilizatori agricoli ai Viterra în schimbul a 1,8 miliarde de dolari canadieni, în timp ce Richardson va prelua 23% din activele din zona de manipulare şi transport a cerealelor pentru alte 800 de milioane de dolari.

"Achiziţia Viterra reflectă încre­derea noastră puternică în importanţa şi viitorul potenţial al pieţelor agricole din Australia şi Canada", a spus Chris Mahoney, responsabilul cu businessul din agricultură al Glencore.

La începutul săptămânii trecute oficialii Viterra au anunţat că mai multe companii şi-au manifestat interesul pentru o posibilă preluare a companiei. Surse din piaţă au semnalat la acel moment că în frunte pentru o posibilă preluare sunt Cargill şi Glencore, însă şi alţi traderi precum ADM sau Bunge şi-au manifestat interesul.

Pe parcursul săptămânii trecute, americanii de la Cargill au părut că vor lua faţa Glencore pentru această preluare, în contextul în care traderul elveţian se află în acest moment în plin proces de preluare a grupului britanic Xstrata. Viterra, casă de comerţ cu cereale prezentă în Canada, Statele Unite, Noua Zeelandă şi China, are o capitalizare bursieră de aproximativ 5,2 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO