Business Internaţional

Gigantul Berkshire Hathaway, "copilul" oracolului din Omaha Warren Buffett, ar putea depăşi astăzi pentru prima oară o capitalizare de piaţă de 400 de miliarde de dolari

Gigantul Berkshire Hathaway, "copilul" oracolului din...

Autor: Corina Zamfir

08.12.2016, 18:26 689

Acţiunile companiei Berkshire Hathaway, condusă de unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume,Warren Buffett, au atins un nou record: 243,580 dolari. Dacă acţiunile nu vor scădea sub valoarea de 243,300 dolari până la finalul zilei, va fi pentru prima dată când Berkshire va încheia ziua cu o capitalizare de piaţă cu 400 de miliarde de dolari sau chiar mai mult, scrie The Wall Street Journal.

Berkshire Hathaway se alătură companiilor Apple, Alphabet şi Microsoft în topul celor mai mari capitalizări de pe bursă dintre giganţii americani. Apple, cea mai mare companie cotată la bursă din lume, este evaluată în prezent la aproximativ 585 miliarde de dolari.

Creşterea companiei lui Warren Buffett a fost una expozivă. Capitalizarea de piaţă de la începutul anului 2016 a Berkshire Hathaway, cu sediul în cel mai mare oraş din statul Nebraska, Omaha, a fost de aproximativ 325 miliarde de dolari, iar în ziua alegerilor prezidenţiale din America a atins valoare de 363 miliarde de dolari.

Berkshire a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai alegerilor prezidenţiale din SUA şi în special ai alegerii lui Donald Trump ca preşedinte. Paradoxul este că Warren Buffett a fost un critic înfocat al lui Trump în timpul campaniei, încurajând-o pe adversara lui, Hillary Clinton.

Luna noiembrie a fost cea mai bună lună a companiei Berkshire din martie 2009, când a înregistrat un câştig de 9,9%.  Firma a mai crescut cu 2,8% până acum, în decembrie.

În luna aprilie, Warren Buffett a spus acţionarii Berkshire  că firma "va continua să facă bine", indiferent cine va câştiga bătălia de la Casa Albă. În urma alegerilor, Buffett a declarat pentru CNN că deciziile sale legate de investiţii au fost neafectate de alegeri şi că domnul Trump "merită respectul tuturor".

O investiţie în Berkshire este, de asemenea, un pariu asupra economiei SUA, având în vedere acoperire masivă a conglomeratului său. Berkshire operează centrale electrice, face piese de avion, şi deţine companii de transport, brokeri imobiliari, magazine de bijuterii şi multe altele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO