Business Internaţional

Gigantul bancar RBS va închide peste 160 de sucursale în 2018. Aproape 800 de oameni vor fi concediaţi. Comunităţile rurale îşi fac griji că nu vor mai avea acces la bancă

Gigantul bancar RBS va închide peste 160 de sucursale...

Autor: Alex Ciutacu

02.05.2018, 10:00 24285

Royal Bank of Scotland va închide 162 de sucursale în Anglia şi în Ţara Galilor în acest an. Aproape 800 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă în urma acestei decizii, iar comunităţile rurale îşi fac griji că nu vor mai avea acces la sucursalele băncii, potrivit The Guardian.

RBS a transmis că reducerile de personal au fost rezultatul unei înţelegeri încheiate anul trecut cu Uniunea Europeană, în urma căreia banca nu a fost forţată să vândă 300 de sucursale, aşa cum era plănuit. În schimb, 60% dintre acestea vor fi închise.

UE a cerut vânzarea acelor sucursale, pentru a creşte competitivitatea, ca o condiţie pentru ajutorul oferit băncii în 2009, când RBS era în cădere liberă spre faliment. RBS a readus numele de Williams & Glyn ( n.r: denumirea unei foste divizii a RBS, pe care a creat-o după ce guvernul britanic a preluat o participaţie de peste 70% în grupul bancar în 2008), pentru sucursalele pe care le-a scos la vânzare – reprezentând sucursalele RBS din Anglia şi Ţara Galilor, împreună cu sucursalele băncii NatWest din Scoţia.

Cu toate acestea, nu s-a găsit cumpărător.

Banca a transmis că 109 sucursale vor fi închise în iulie şi august, iar 53 dintre acestae vor fi închise în noiembrie. În total, 792 de angajaţi vor fi concediaţi.

În ultimii ani, RBS a închis mai multe sucursale, ceea ce a generat freamăt cu privire la sfârşitul sucursalelor bancare. Cu doar cinci luni în urmă, RBS a anunţat că va închide 259 de sucursale şi va concedia 690 de oameni.

Până la sfârşitul anului 2018, RBS ar trebui să rămână cu 859 de sucursale, adică un minus de 1.000 de sucursale faţă sfârşitul anului 2014.

Nicky Morgan, care conduce comitetul Trezoreriei, a criticat decizia RBS, susţinând că guvernul ar trebui să intervină dacă aceste închideri duc la scăderea gradului de incluziune financiară.

În ultimii ani mai multe bănci comerciale au luat decizia de a-şi micşora prezenţa fizică, bazându-se pe premisa banking-ului online. „Dar sucursalele fizice rămân vitale pentru mulţi clienţi, în special pentru cei vulnerabili şi pentru cei din zonele rurale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO