Business Internaţional

Gigantul bancar Deutsche Bank avertizează: Inflaţia în creştere ar putea da naştere unei „bombe cu ceas”

Gigantul bancar Deutsche Bank avertizează: Inflaţia în...

Autor: Alex Ciutacu

13.06.2021, 17:30 6408

Inflaţia ar putea părea o problemă trecătoare, însă economiştii Deutsche Bank avertizează că sunt şanse mai mari ca aceasta să persiste şi să genereze o potenţială criză în anii următori, potrivit CNBC.

Într-o serie de previziuni care nu sunt neapărat în linie cu consensul autorităţilor şi al analiştilor de pe Wall Street, banca a avertizat că ar fi o greşeală ca lumea să se concentreze doar pe stimuli şi revenire, în timp ce ignoră pericolele inflaţioniste.

Acestea s-ar putea manifesta într-o problemă mai mare fie pe termen scurt, fie începând din 2023.  

Analiza Deutsche Bank arată cu degetul în principal către Rezerva Federală (Fed), respectiv către cadrul adoptat de banca centrală americană, care îşi propune să tolereze creşterea inflaţiei „de dragul” revenirii economice.  

„A nu lua măsuri la timp ar putea avea drept consecinţă o perturbare mai mare a activităţii economice şi financiare. (...) Ar putea declanşa o recesiune semnificativă şi ar putea genera un şoc financiar în întreaga lume, în special în ţările emergente”, a notat David Folkerts-Landau, economistul-şef al Deutsche Bank, alături de ceilalţi autori ai analizei.

Ca parte a modului în care abordează inflaţia, Rezerva Federală nu va creşte dobânzile şi nici nu va opri programul de achiziţie de active până când nu vede „progrese semnificative” înspre ţintele de incluziune stabilite. Mai mulţi oficiali ai băncii centrale americane au declarat că nu se află prea aproape de ţinele menţionate.

Între timp, preţurile de consum şi alţi indici au depăşit deja ţinta de inflaţie de 2% stabilită de Rezerva Federală.

Oficialii susţin că această creştere a inflaţiei este doar temporară şi că se va domoli odată ce efectele generate de începutul crizei sanitare vor dispărea.

Cu toate acestea, echipa Deutsche Bank nu este de acord. Specialiştii băncii susţin că programele agresive de stimul şi schimbările economice fundamentale care au avut loc vor duce la un fenomen inflaţionist pentru care Rezerva Federală nu va fi pregătită.

 

„Ar putea dura mai mult, poate până în 2023, dar inflaţia va reapărea. Deşi este admirabil că răbdarea actuală se datorează faptului că Fed se concentrează mai mult spre ţinte sociale, neglijarea inflaţiei face ca economiile globale să stea pe o bombă cu ceas. (...) Efectele ar putea fi devastatoare, în special pentru cei mai vulnerabili din societate”, a notat economistul-şef.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO