Business Internaţional

Giganţii petrolieri BP şi Chevron au investit într-o tehnologie care ar putea schimba energia regenerabilă

Giganţii petrolieri BP şi Chevron au investit într-o...

Autor: Eduard Ivanovici

21.02.2021, 11:00 8990

BP şi Chevron au început să se extindă către sectorul de energie geotermală, pariind pe o nouă tehnologie care ar putea deveni prima energie curată scalabilă, fiind derivată dintr-o sursă constantă: căldura naturală a Pământului.

Giganţii petrolieri au condus o rundă de finanţare de 40 de milioane de dolari într-o firmă canadiană de energie geotermală, Eavor, care a pionierat o tehnologie ce poate fi folosită la nivel global.

Investiţia marchează un moment cheie într-o zonă ignorată de companiile energetice, care s-au orientat în mare parte către proiecte dedicate energiilor solare şi eoliene, distanţându-se astfel de combustibilii fosili.

„Tehnologia Eavor are potenţialul de a oferi energie geotermală şi căldură şi poate oferi un viitor cu un nivel redus de carbon”, spune Felipe Arbelaez, vicepreşedinte al diviziei de zero emisii de carbon din cadrul BP.

Eavor a dezvoltat un nou tip de tehnologie geotermală care, în termeni cât se poate de simpli, creează un „radiator” subteran. O „buclă” Eavor constă într-o reţea de conducte situate la 3 până la 4 kilometri sub pământ. Ţevile sunt instalate printr-o tehnică avansată de forare.

Lichidul din conducte circulă prin mediul subteran cu ajutorul unei instalaţii supraterane, înainte să ajungă în mod natural la vârful buclei. Apoi, lichidul este transformat în electricitate sau transferat către o reţea termică locală.

Energia geotermală a apărut deja de câteva decenii, bucurându-se de o perioadă bună în anii ‘70 şi ’80, înainte să îşi piardă din popularitate în anii ’90.

Un nou raport al think-tank-ului Carbon Tracker arată că ţările petroliere pot pierde 40% din veniturile guvernamentale până în 2040 prin intermediul limitelor impuse asupra gazelor cu efect de seră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO