Business Internaţional

Ghosn l-a adus la Renault pe şeful Nissan din SUA

Ghosn l-a ales ca locotenent la Renault pe şeful diviziei americane a Nissan

Autor: Bogdan Cojocaru

30.05.2011, 17:18 178

Constructorul auto francez Renault l-a numit în funcţia dedirector de operaţiuni pe Carlos Tavares, şeful diviziei americanea Nissan, acesta luând locul lui Patrick Pelata, care a demisionatîn urma unui scandal de spionaj, potrivit unor surse apropiatesituaţiei, citate de Bloomberg.

Legat de schimbările din conducere, directorul general alRenault şi al Nissan, Carlos Ghosn, a acceptat să joace un rol maimare în deciziile operaţionale de zi cu zi ale Renault şi să seconcentreze mai mult pe managementul constructorului auto.

Guvernul francez, cel mai mare acţionar al Renault cu un pachetde 15% din acţiunile grupului, a presat producătorul deautovehicule să-şi consolideze poziţia de lider în alianţa pe careo are cu Nissan, companie la care Renault deţine o participaţie de43,4%.

Pelata a acceptat în aprilie să renunţe la funcţia de directorde operaţiuni după ce guvernul a cerut demisii în conducereaRenault în urma scandalului în care grupul a concediat treidirectori acuzaţi pe nedrept de spionaj.

În condiţiile în care implicarea lui Ghosn la conducerea Renaultcreşte, importanţa secundului la comandă se va diminua.Responsabilităţile lui Tavares vor fi stabilite în următoarelesăptămâni.

Tavares s-a născut în Portugalia şi s-a alătural Renault în1981, după absolvirea Şcolii Centrale franceze. Ca vicepreşedinteexecutiv la Nissan pentru America de Nord şi de Sud, el a reduscosturile de producţie ale constructorului auto nipon prinextinderea producţiei în Mexic şi a supravegheat o licitaţie,câştigată, pentru finanţări de 1,6 miliarde de dolari din parteaDepartamentului de Energie al SUA pentru o uzină de bateriielectrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO