Business Internaţional

Gheorghe Oprescu, profesor de macroeconomie la ASEBUSS şi Politehnică: Aş fi pariat că nu ies. E posibil să fie recesiune economică mondială

Gheorghe Oprescu, profesor de macroeconomie la ASEBUSS...

Autor: Sorin Pâslaru

27.06.2016, 11:37 1454

„Eu cred că suntem ultimii din UE care ar trebui să ne facem griji. Ţinând cont de volumul exporturilor cu UK, nu suntem cei mai atinşi. Va fi o perioadă de incertitudine, pentru că totul depinde de cei cu bani,. Ei mişcă banii, fac pieţele. Fie accentuează un cerc vicios, fie unul virtuos. Spiritul de turmă. Nu poţi să ştii ce va fi.

Euro este în aceeaşi incertudine ca şi lira. Greu de spus ce va fi cu crsul leu/euro. Banii dacă se duc din UE spre alte pieţe, alte active, avem şi noi de suferit însă. Suntem victimă colaterală. Înţeleg că se duc în dolar, yen, unde sunt mai siguri. Se duc acolo unde e gradul de incertudine mai mic cu privire la viitor. Gradul de incertudine va fi mai mare în UE si UK“.

  • De ce a ieşit Anglia?

„A fost dragoste cu năbădăi de la început. La început au vrut, dar le-a dat un şut De Gaulle. Pe urmă i-au primit, acum ies ei. Spiritul de insulă. Castel cu şanţuri cu apă. Te simţi mai în siguranţă izolat. Au văzut atentatele de la Paris, Bruxelles şi au spus: ce treabă avem cu asta? Omul simplu, de la ţară, s-a speriat“.

  • Ne va afecta economic?

„E posibil sa fie o recesiune mondială. Zona euro e la zero, creştere economică redusă. Până la minus e doar un pas. Depinde dacă ţine şi poate fi de durată. Dar perioada asta de creştere zero şi inflaţie negativă poate să ţină. Contextul economic e dificil.

Aş fi pariat că nu ies. Toată lumea e emoţionată. Vor fi comportamente mai prudente, care se transpun în rezultate economice. Va fi consum mai mic. Tocmai se făcea tot ce se poate pentru redecolare“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO