Business Internaţional

Germanul Jens Weidmann, „vulturul singuratic“ din consiliul BCE, este înlocuit la şefia Bundesbank de un duşman înverşunat al inflaţiei

Germanul Jens Weidmann, „vulturul singuratic“ din...

Autor: Catalina Apostoiu

21.12.2021, 00:05 1065

Noul guvern german l-a desemnat pe Joachim Nagel, un veteran al băncii centrale germane, în prezent angajat al Băncii Reglementelor Internaţionale, ca succesor al lui Jens Weidmann la şefia Bundesbank.

Weidmann a demisionat cu cinci ani mai devreme după un deceniu de opoziţie zadarnică faţă de politica agresivă de stimulente a Băncii Centrale Europene ce a implicat dobânzi sub zero şi achiziţii masive de obligaţiuni guvernamentale.

Un „vultur din ce în ce mai singuratic“ în cadrul consiliului BCE, acesta s-a folosit de momentul anunţului privind plecarea sa pentru a-şi reitera avertismentele privitoare la creşterea inflaţiei, despre care a susţinut în mod repetat că ar putea să nu fie pe cât de „tranzitorie“ cred restul membrilor consiliului băncii şi la mandatul BCE.

„Weidmann s-a pronunţat tot timpul împotriva politicii monetare relaxate şi a apărat fervent independenţa băncii centrale cu argumente solide,“ a declarat Jorg Kramer, economist-şef în cadrul Commerzbank, pentru DW.

„Vulturul“ Weidmann a rămas însă în mare parte izolat în rândul „porumbeilor“ din cadrul consiliului guvernator al băncii centrale.

Joachim Nagel, în vârstă de 55 de ani, economist, preia conducerea Bundesbank într-un moment extrem de tensionat. Inflaţia, de care nemţii se tem extrem de tare, a depăşit de două ori ţinta de 2% a BCE, scrie Reuters.

După ce au susţinut cu tărie că creşterea inflaţiei este una „tranzitorie“, atât BCE, cât şi Fed şi-au schimbat tonul recent, renunţând la acest cuvânt.

Nagel a fost timp de şase ani membru al boardului Bundesbank înainte de a se alătura băncii de dezvoltare de stat KfW, iar în prezent este şeful departamentului bancar al BIS.

Deşi nu şi-a exprimat în mod public opiniile privind politica monetară de ani întregi, discursurile pronunţate de ca membru al boardului Bundesbank în perioada 2010-2016 arată că Nagel susţine poziţia dură a băncii centrale germane cu privire la inflaţie şi accentul pus de aceasta asupra disciplinei băncilor şi guvernelor.

Nagel a făcut în trecut comentarii critice privitoare la politica ultrarelaxată a BCE. „Se presupune că acesta va continua tradiţia Bundesbank“, arată Carsten Brzeski, economist-şef la BCE, potrivit Deutsche Welle.

În privinţa politicii monetare, Nagel urmează calea lui Jens Weidmann, susune Michael Schubert, specialist Commerzbank.

O sursă familiară cu discuţiile de dinaintea desemnării lui Nagel a declarat pentru Financial Times că noul cancelar german Olaf Scholz a înclinat către acesta în parte din dorinţa de a instala un bancher central la conducerea Bundesbank pentru a păstra poziţia şi influenţa instituţiei.

Alegerea unui veteran Bundesbank sugerează continuitate în cadrul unei instituţii preţuite în Germania pentru rolul jucat în restabilirea stabilităţii preţurilor în a doua jumătate a secolului 20.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO