Business Internaţional

Germanii şi englezii cred că Franţa este o problemă pentru sănătatea economică a Europei

Germanii şi englezii cred că Franţa este o problemă pentru sănătatea economică a Europei

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

14.12.2012, 00:03 1286

Peste jumătate (55%) dintre englezi, 51% dintre francezi şi 46% dintre germani cred că Franţa este o problemă pentru sănătatea economică a întregii Europe, potrivit unui sondaj la care au participat 1.000 de francezi şi la fel de mulţi britanici şi germani.

De asemenea, titlurile alarmiste despre viitorul economic al Franţei apărute recent în presa britanică, germană şi franceză sunt considerate ca fiind în concordanţă cu realitatea de cei mai mulţi dintre germani, englezi şi chiar şi francezi.

"O majoritate dintre francezi (65%), germani (61%) şi englezi (57%) consideră că diferitele titluri din presa din aceste trei ţări corespund cu realitatea în ceea ce priveşte dificultăţile economice cu care se confruntă Franţa", arată autorii sondajului realizat pentru firma de consultanţă Fiducial.

Însă doar 34% dintre francezi s-au declarat şocaţi de astfel de titluri. Coperta de la mijlocul lunii noiembrie a influentului săptămânal britanic The Economist, care înfăţişa un coş cu baghete franţuzeşti din care ieşea un fitil, şi descria Franţa ca "bomba cu ceas din inima Europei", a fost considerată o caricatură de numai 26% din respondenţi, faţă de 37% care au apreciat că este conformă cu realitatea.

În cadrul aceluiaşi sondaj, respondenţii au fost invitaţi să numească şi atuurile pe care le-ar avea Franţa. Cele mai apreciate au fost gastronomia, catering-ul, turismul, cultura şi luxul Franţei, la polul opus aflându-se industria franceză, notează La Tribune.

Industria auto, care se confruntă în Franţa cu mari dificultăţi, este recunoscută ca valoroasă de doar 6% dintre francezi, în timp ce vecinii germani sunt mai entuziaşti (21%).

În acest context, publicaţia franceză se întreabă dacă Pactul pentru Competitivitate şi Angajare prezentat recent de premierul francez Jean-Marc Ayrault este de natură să reasigure publicul. Cele 3.000 de persoane participante la sondaj au apreciat că măsurile prevăzute de pact "merg în direcţia corectă, dar sunt insuficiente", după cum au răspuns 41% din francezi, 41% din englezi şi 46% din germani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO