Business Internaţional

Germania, zguduită de un scandal politic. Preşedintele ţării, Christian Wulff, a uitat să menţioneze un împrumut făcut de la un om de afaceri german

Germania, zguduită de un scandal politic. Preşedintele ţării, Christian Wulff, a uitat să menţioneze un împrumut făcut de la un om de afaceri german

Autor: Adrian Voicu

18.12.2011, 15:49 219

Der Spiegel se află la rădăcina unui nou scandal în Germania, publicaţia publicând informaţii conform cărora preşedintele Germaniei Christian Wulff a împrumutat 500.000 de euro de la un om de afaceri german, Egon Geerkens.

Apariţia acestei informaţii în presă a luat pe nepregătite pe preşedintele german, care ulterior a declarat că a acceptat un împrumut privat contractat de la soţia omului de afaceri, Edith Geerkens, în 2008, negând însă că a avut legături de afaceri cu soţul acesteia.

Cu toate acestea, Egon Geerkens, în vârstă de 67 de ani, a declarat pentru Spiegel că el şi nu soţia sa a negociat împrumutul. Omul de afaceri a spus că a împrumutat banii mai ales ţinând cont de relaţia dintre familia sa şi cea a preşedintelui.

Deşi plata împrumutului a fost făcută prin intermediul contului soţiei, Egon Geerkens avea drept de administrare a contului. Înapoierea împrumutului a fost făcută în 2010 printr-un cont care a aparţinut ambilor soţi.

Într-un comunicat publicat joi, Wulff a rupt tăcerea, recunoscând că a greşit când a acceptat împrumutul. "Recunosc că de aici pot rezulta impresii greşite", a scris Wulff. "Regret acest lucru".

Preşedintele al cărui rol în politica germană este mai degrabă unul ceremonial, a declarat că trebuia să recunoască acest împrumut mai devreme, chiar dacă era vorba de o problemă privată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO