Business Internaţional

Germania vinde 3.400 tone de aur

15.11.2005, 18:44 16

Statul german are in vedere comercializarea a peste 3.400 tone de aur din rezervele nationale pentru a finanta o serie de proiecte, a afirmat ministrul german al finantelor, Peer Steinbrueck.

Oficialul german a declarat ca negociaza cu banca centrala vanzarea unei parti a rezervei de aur pentru finantarea unor proiecte de investitii.

Steinbrueck a aratat insa ca punerea in aplicare a programului de investitii in valoare de 25 de miliarde de euro nu este conditionata de comercializarea rezervelor de aur.

"Trebuie stabilite o serie de detalii si mai avem multe de discutat", a spus Steinbrueck.

El a confirmat astfel informatiile recente potrivit carora guvernul intentioneaza sa vanda 3.433 tone de aur din rezervele nationale si sa investeasca sumele obtinute in active ale bancii, purtatoare de dobanda.

Aceasta dobanda ar urma sa fie folosita pentru finantarea proiectelor de cercetare si dezvoltare si nu va intra in bugetul federal. Anterior, Bundesbank a aratat ca nu va permite transferarea fondurilor catre buget.

Steinbrueck a mai confirmat si ca statul intentioneaza ca din 2007 sa perceapa impozit pentru profiturile pe care populatia le obtine de pe urma tranzactiilor imobiliare sau a vanzarilor de actiuni. Cuantumul acestui impozit ar urma sa fie de 20%.

De asemenea, el a mai aratat ca volumul de imprumuturi din Germania va creste semnificativ in 2006, pana la 41 miliarde euro, pentru ca in anul urmator sa inregistreze o scadere brusca.

Pretul aurului s-a apropiat recent de cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, pe piata europeana, in urma cererii mari din partea fondurilor de investitii.

Unii dealeri considera insa ca piata devine vulnerabila la preluarile de profituri si ca pretul ar putea chiar scadea, pe termen scurt, pentru a-si relua ulterior evolutia ascendenta in lunile urmatoare. Cotatia aurului a atins un varf de 478,50 dolari pe uncie.

Conform surselor din piata, investitorii nu au fost atrasi de pietele valutare si de obligatiuni, preferand sa investeasca in aur, considerat mai sigur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO