Business Internaţional

Germania: veşti rele continuă să apară, dar încrederea că riscurile pot fi depăşite rămâne. Cererea internă este cheia

Seceta de anul trecut din Germania a dus la limitarea transportului naval pe principalele râuri, ceea ce şi-a pus negativ amprenta asupra economiei.

Seceta de anul trecut din Germania a dus la limitarea transportului naval pe principalele râuri, ceea ce şi-a pus negativ amprenta asupra economiei.

Autor: Catalina Apostoiu

28.01.2019, 00:03 477

Economiştii se întrec în a-şi revizui în jos prog­nozele de creştere pentru cea mai mare eco­nomie europeană, cea germană, însă cere­rea internă solidă este de aşteptat să contra­ba­lan­seze Brexitul şi alte riscuri, scrie Handelsblatt.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministerul german al economiei şi-a redus estimarea pri­vind creşterea economiei germane pe acest an la numai 1,0%, o scădere semnificativă de la pro­iecţia anterioară ce viza o creştere de 1,8%. O decizie similară fusese luată de Fondul Mo­ne­tar Internaţional, care şi-a revizuit pro­iecţia de creştere la 1,3%, de la 1,9% în luna octom­brie a anului trecut. 

Simultan, respectatul institut economic Ifo a anunţat că indicele climatului de business ger­man a scăzut în luna ianuarie pentru a cincea lu­nă consecutiv, atingând cel mai scăzut nivel din februarie 2016.

Economia germană a intrat pe o direcţie de scă­dere, a indicat institutul, remarcând că ma­na­gerii sunt mai pesimişti cu privire la perspec­ti­vele de business pe următoarele şase luni. Luna trecută, Ifo şi-a redus estimarea de creş­te­re pentru economia germană la 1,1% de la 1,9%.

Şi totuşi, analiştii susţin că redresarea eco­no­miei germane rămâne intactă, înregistrân­du-se doar o încetinire. În trimestrul patru a existat un avans modest al PIB-ului după un declin uşor în trimestrul anterior, creşterea pe întregul an situându-se la 1,5%, al nouălea an conse­cutiv de expansiune.

Mai mult, se estimează că rata de creştere a economiei va urca la 1,6% în 2020. Creşterea pe 2018 a marcat totuşi o scădere faţă de performanţa solidă din cei doi ani anteriori, când PIB-ul a avansat cu 2,2%.

Cererea internă de consum a susţinut creşterea de anul trecut şi o va menţine stabilă şi pe cea din acest an în condiţiile în care nesiguranţa privind Brexitul şi tensiunile comerciale la nivel mondial apasă asupra economiei germane bazată pe exporturi.

Potrivit lui Alexander Krueger, economist în cadrul Bankhaus Lampe, economia germană, aşteptată a primi un impuls din partea consu­mului privat şi cheltuielilor de stat mai mari, este încă departe de recesiune, scrie Reuters.

Carsten Brzeski, economist la ING Diba, arată că redresarea economiei germane depin­de în mare măsură de ceea ce se va întâmpla cu Brexitul şi cu războiul comercial dintre SUA şi China.

„Credem în continuare că economia ger­ma­nă ar putea scăpa doar cu un ochi vânăt. Totuşi, protecţia pe care o cerere internă solidă o poate oferi împotriva riscurilor externe poate fi serios testată în următoarele luni“, adaugă Brzeski.

Pe primele zece luni ale anului trecut, Germania a reprezentat principala destinaţie de export a României, exporturile româneşti către această ţară avansând cu 109,2% în termeni anuali, la 57190,4 milioane de euro.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO