Business Internaţional

Germania va trebui să evite o contracţie majoră a economiei în următoarele luni, în pofida crizei din Europa

În pofida crizei din Europa, Germania va trebui să evite o contracţie majoră a economiei în următoarele luni

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu - Mediafax

19.12.2011, 15:26 235

În pofida crizei din Europa şi a situaţiei nefavorabile la nivel global, economia Germaniei ar trebui să evite o contracţie severă în lunile următoare, potrivit unui raport publicat, luni, de Bundesbank.

O parte a economiştilor se aşteaptă cel puţin la un trimestru de contracţie în Germania, în contextul declinului cererii de consum la nivel mondial şi a impactului crizei datoriilor asupra pieţelelor de export din Europa, potrivit Reuters.

Unele sectoare ale economiei s-au dovedit surprinzător de rezistente, chiar dacă economiştii şi instituţiile financiare, inclusiv banca centrală, şi-au revizuit negativ prognozele, din cauza încetinirii producţiei industriale şi exporturilor.

"Sectorul construcţiilor s-a dovedit a fi foarte robust. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru consumul privat, care a bneficiat de situaţia favorabilă de pe piaţa muncii", se arată în raportul Bundesbank.

Recuperarea unor indicatori economici ar putea semnala o încetinire uşoară a economiei.

"Comenzile industriale, ajustate sezonier, din octombrie au compensat mai mult decât suficient declinul din luna precedentă. Împreună cu uşoara îmbunătăţire a încrederii în industrie în noiembrie sugerează că declinul economiei în lunile de toamnă nu ar trebui să fie prea puternic", a notat Bundesbank.

Producţia industrială a depăşit aşteptările în octombrie, cu o creştere de 0,8%, după declinul puternic din luna anterioară.

La începutul lunii decembrie, Bundesbank a revizuit în scădere prognoza de creştre economică pentru Germania, de la 1,8% la 0,6%. Guvernul de la Berlin se aşteaptă la un avans de 1% anul următor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO