Business Internaţional

Germania si Franta fac lobby pentru o taxa bancara internationala

01.04.2010, 23:16 27

Germania si Franta sustin necesitatea impunerii unei taxebancare la nivel international, in contextul in care ministrulgerman de finante, Wolfgang Schauble, a prezentat deja un plan princare va obliga bancile tarii sa plateasca 1,2 miliarde de euro incadrul unui fond de asigurare menit sa acopere eventuale salvaridin timpul unei viitoare crize, scrie Financial Times.
Christine Lagarde, ministrul francez de finante, si omologul saugerman, au caracterizat initiativa drept "o contributie extrem deutila in conditiile dezbaterii internationale actuale" referitoarela reglementarea sectorului financiar.
Lagarde a declarat ca Franta si Germania au convenit "in modfundamental" ca taxele impuse bancilor la nivel national, menite saacopere costurile unor crize viitoare, ar trebui sa devina ocerinta de baza in cadrul unui mecanism "cu acoperireinternationala".
Cei doi ministri au scos in evidenta diferentele de abordare aleacestei propuneri: autoritatile de la Berlin vor un fond specialfara contributii din partea asiguratorilor, in timp ce Franta arputea include asiguratorii, chiar si fondurile de hedging, iarfondurile generate din taxa vor intra in "cuferele"guvernului.
Cei doi au afirmat ca acest lucru reflecta diferentele dintresistemele bancare nationale si nu ar trebui sa stea in calearealizarii obiectivului de a face bancile sa plateasca pentruprevenirea riscurilor, mentinandu-se in acelasi timp un mediu cureguli si drepturi egale la nivel international.
Germania este prima mare tara europeana care urmeaza exemplulStatelor Unite in a prezenta planuri legate de o taxa bancara.Schauble a declarat ca vrea sa introduca o taxa bancara "moderata"care sa alimenteze un fond de bailout cu contributii anuale de1-1,2 miliarde de euro, fara a se exercita insa presiuni prea mariasupra bancilor sau a afecta capacitatea acestora de a acordacredite. Contributiile se vor stabili pe baza riscului asumat defiecare banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO