Business Internaţional

Germania se opune "colectivizării" datoriilor din zona euro. Nu putem avea obligaţiuni comune dacă politicile economice sunt diferite

Germania se opune "colectivizării" datoriilor statelor din zona euro. Nu putem avea ogligaţiuni comune dacă politicile economice sunt diferite

Autor: Marius Oncu

14.08.2011, 13:47 529

Germania rămâne împotriva "colectivizării" datoriilor statelor din zona euro, iar înfiinţarea unor obligaţiuni comune este imposibilă atâta timp cât statele derulează politici economice separate, a declarat ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters.

Presiunile asupra liderilor politici din zona euro se intensifică pentru o abordare mai radicală a crizei datoriilor suverane, înaintea unei întâlniri, programată marţi, a cancelarului german, Angela Merkel, şi preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy.

Ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, a reluat apelurile pentru lansarea unei emisiuni comune de obligaţiuni pentru statele din zona euro.

"Rămâne în vigoare: nu va fi nicio colectivizare a datoriei şi nu va exista sprijin nelimitat. Există anumite mecanisme de suport pe care le dezvoltăm în continuare, însoţite de condiţii stricte. Ţările membre care au nevoie de solidaritatea noastră trebuie să-şi reducă deficitele şi să-şi reformeze economiile", a spus Schaeuble, într-un interviu pentru Der Spiegel.

Potrivit revistei germane, ministrul a exclus emisiunea de obligaţiuni comune ale zonei euro, dacă nu sunt eliminate mai multe piedici.

"Exclud lansarea de obligaţiuni comune, atâta timp cât statele membre derulează propriile politici fiscale şi avem nevoie de dobânzi diferite, astfel încât să existe posibilităţi de stimulare şi sancţiuni, pentru a forţa solidaritatea fiscală. Fără această solidaritate nu există fundamente pentru o monedă comună", a afirmat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO