Business Internaţional

Germania risca sanctiuni din partea CE din cauza legii VW

09.06.2008, 13:26 18

Comisia Europeana (CE) a declansat procedura de infringement impotriva Germaniei, dupa ce Executivul de la Berlin nu a modificat, in concordanta cu o decizie a Curtii Europene de Justitie, legea care protejeaza Volkswagen de o eventuala preluare, potrivit unui anunt al CE.
"Comisia Europeana a decis sa initieze procedurile de infringement impotriva Germaniei, dupa ce acest stat nu a respectat o decizie a Curtii de Justitie, emisa la 23 octombrie 2007, privind legea din 1960 a privatizarii Volkswagen", se arata in documentul publicat de executivul Uniunii Europene.
Conform legii, statul german are doua saptamani la dispozitie pentru a raspunde acuzatiilor, inainte ca procesul sa reinceapa la Curtea Europeana a Justitiei. In cazul in care Germania nu modifica legea Volkswagen conform prevederilor deciziei din octombrie 2007 pana la termenul stabilit, Curtea ar putea aplica amenzi, se mai arata in anuntul CE.
Un purtator de cuvant al comisarului european pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, a aratat ca este inacceptabil ca o autoritate publica sa aiba drept de decizie in actionariatul unei companii private.
"Aceasta situatie nu este benefica pentru investitorii din alte state membre. In acest moment, singura optiune este procedura (de infringement)", a spus el.
Surse apropiate de Executivul german au declarat ca o astfel de decizie a CE era de asteptat la Berlin.
"Comisia nu a fost inca informata formal, in detaliu, privind decizia Cabinetului", au declarat sursele citate, referindu-se la o modificare adusa legii Volkswagen, care insa mentinea clauzele de la care a pornit litigiul dintre UE si Germania.
Legea in discutie impiedica o preluare a Volkswagen fara acordul a 80% din actionariat, in conditiile in care statul german controleaza, prin comitatul Saxonia Inferioara, o participatie de 20,1%.
Curtea Europeana a Justitiei a decis ca aceasta clauza incalca reglementarile UE privind circulatia libera a capitalului in spatiul comunitar.
Compania rivala Porsche doreste sa preia un pachet majoritar in capitalul Volkswagen, operatiune blocata de Saxonia Inferioara.
Guvernatorul Saxoniei Inferioare, Christian Wulff, a declarat ca decizia CE era de asteptat, insa este "regretabila".
"Comisia nu este pregatita sa asculte argumentele partii germane", a aratat el.
Un sindicat al lucratorilor Volkswagen, IG Metall, a transmis ca executivul de la Bruxelles ar trebui sa se gandeasca daca doreste sa defineasca Uniunea Europeana numai prin capitalism.
"Cu numai cateva luni inaintea alegerilor pentru Parlamentul European, acest semnal (procedura de infringement) este fatal", a declarat liderul sindical Berthold Huber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO