Business Internaţional

Germania îşi revine. Cererea de nesăturat a lumii pentru produse germane dă economiei europene energia de care are nevoie pentru a ieşi din recesiune, în timp ce strategia Europei de luptă cu pandemia începe să dea rezultate

Exporturile Germaniei către China au explodat în martie, avansând cu 38% în ritm anualizat.

Exporturile Germaniei către China au explodat în martie, avansând cu 38% în ritm anualizat.

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2021, 22:10 411

♦ Exporturile germane au crescut cu 1,2% în martie, faţă de februarie, şi cu 16% în ritm anualizat. Cele către alte state din UE au urcat cu 21% an la an, iar exporturile către China au explodat, avansând cu 38%.

Marile economii europene, în frunte cu Germania, par să fi găsit ieşirea din criză şi din pandemie. Provocarea este ca de acum încolo să profite de terenul câştigat şi să prindă viteză. Companiile germane au sfidat pandemia şi s-au adaptat la perturbările din lanţurile de aprovizionare, reuşind să facă din martie a 11-a lună consecutivă cu creştere a exporturilor, ajutate puternic de cererea din China. Au crescut, de asemenea, peste aşteptări comenzile pentru industrie, trase în sus şi de cererea internă. În perioada ianuarie-martie, economia germană, cea mai mare din Europa, s-a comprimat, dar datele pozitive din ultima lună a intervalului sugerează că revenirea va fi în forţă.

PIB-ul francez, al doilea ca mărime din UE, nu a scăzut în primul trimestru ci a avansat şi, după toate probabilităţile, va continua să se extindă în actualul trimestru, dar cu un ritm mai lent, frânat de măsurile de lockdown pe care guvernul de la Paris abia acum a început să le relaxeze. Specialiştii spun că şi economia franceză are capacitatea de a-şi reveni puternic şi o va face dacă pandemia este adusă sub control.

În Spania, guvernul a pornit în căutarea de noi surse de venituri cu care să-şi acopere cheltuielile uriaşe cu care a ţinut economia şi piaţa muncii pe linia de plutire în timpul crizei. O astfel de sursă ar putea fi taxele de autostradă. Guvernul are, de asemenea, în plan reforme fiscale, pe piaţa muncii şi în sistemul de pensii. Schimbările au de-a face cu un plan de recuperare economică de 70 de miliarde de euro aprobat de Madrid în aprilie şi care va fi finanţat cu fondurile europene de reconstrucţie economică. Însă pentru a fi eligibilă pentru aceste fonduri, Spania trebuie să atingă anumite obiective strategice. Tot cu bani europeni guvernul intenţionează să finanţeze o schimbare strategică în industria auto care să ajute ţara să lupte pentru o poziţie dominantă în sectorul european al maşinilor electrice. Planul presupune atragerea de investiţii de la Renault, Ford şi VW pentru construirea de maşini electrice şi de fabrici de baterii. În Italia, premierul tehnocrat Mario Draghi, fost guvernator al BCE, a anunţat că ţara sa se redeschide şi este pregătită să reprimească turiştii străini.

Pentru Italia este vital să-şi repornească turismul şi sectoarele conexe, cum este cel al ospitalităţii şi restaurantelor, pentru a da economiei energia de care are nevoie pentru a recupera ce a pierdut în criză. Redes­chiderea este posibilă deoarece pandemia a început să dea înapoi în Italia, a spus Draghi.

Acelaşi lucru îl spune şi ministrul german al sănătaţii Jens Spahn. „Se pare că al treilea val al pandemiei a fost spart“, a afirmat politicianul, făcând referire la Germania. El a explicat că  rata de infectare se reduce mulţumită măsurilor de distanţare socială şi accelerării campaniei de vaccinare. Situaţia de acum este o îmbunătăţire considerabilă faţă de, spre exemplu, luna trecută, când aproape tot ce putea merge rău în strategia de imunizare a UE a mers rău: probleme de logistică, întârzierea livrărilor de către producători, incidente diplomatice şi căderea din graţii a vaccinului AstraZeneca, remarcă Bloomberg. Însă acum, după o recesiune dublă în zona euro şi noi măsuri de lockdown, guvernele europene accelerează eforturile de a imuniza populaţia. Rata medie de vaccinare în UE a ajuns la 7 doze/1.000 de locuitori, apropiată de cea din SUA şi Marea Britanie. 

Germania a trecut recent de pragul de 1,1 milioane de vaccinări într-o singură zi. Franţa, care a trasformat stadioanele de fotbal în centre de vaccinare, este la jumătatea drumului. În Italia, muzeele servesc drept centre de vaccinare. Peste 70 de milioane de europeni au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă o cincime din populaţia UE.

Când pandemia bate în retragere, economia avansează. Exporturile germane au crescut cu 1,2% în martie, faţă de februarie, şi cu 16% în ritm anualizat. Cele către alte state din UE au urcat cu 21% an la an, iar exporturile către China au explodat, avansând cu 38%, potrivit datelor Biroului Federal de Statistică. Au crescut şi impor­turile, semn că există o cerere mai mare din partea industriei şi consumatorilor germani.

Tot în martie, producţia industrială a urcat cu 2,5%. Un detaliu interesant este că în primul trimestru Marea Britanie a picat pentru prima dată din top 5 al principalelor pieţe de export ale Germaniei, arată analiştii de la ING. Ei apreciază că noile date macroeconomice încurajează speranţele că economia îşi va reveni puternic în al doilea trimestru.

„Cererea pentru produsele industriei germane este de neînvins. De data aceasta, însă, au ajutat considerabil şi comenzile pentru bunuri scumpe“, spune Alexander Krueger de la Bankhaus Lampe. VW a anunţat că vânzările i-au crescut mulţumită cererii de pe piaţa chineză. Însă economistul şef al Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a atenţionat într-un interviu pentru Reuters că se aşteaptă ca problemele din lanţurile de aprovizionare să se înrăutăţească în al doilea trimestru, ceea ce poate reprezenta o frână pentru revenirea economică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO