Business Internaţional

Germania evită la limită recesiunea tehnică în trimestrul trei cu o creştere economică de 0,1%

Germania evită la limită recesiunea tehnică în...

Autor: Alex Ciutacu

14.11.2019, 10:41 242

Germania a evitat la limită o recesiune tehnică în trimestrul trei din 2019, după ce economia ţării a înregistrat totuşi o creştere economică de 0,1%, potrivit CNBC.

PIB-ul Germaniei a depăşit aşteptările analiştilor, care estimau o contracţie de 0,1% în T3. Anualizat, economia ar fi crescut cu 0,5% între iulie şi septembrie, potrivit Biroului Federal de Statistică.

Creşterea din al doilea trimestru a fost revizuită de la minus 0,1% la minus 0,2%, iar dacă T3 ar fi reprezentat tot o perioadă negativă, Germania ar fi trebuit să anunţe oficial recesiunea tehnică.

„Nicio recesiune, ci doar o economie slăbită. Într-un fel, acest rezultat este cel mai rău pentru că datele confirmă că economia germană stagnează, însă imaginea transmisă nu este atât de gravă pentru a declanşa un răspuns fiscal agresiv din partea Berlinului”, apreciază Claus Vistesen, economist-şef în cadrul Pantheon Macroeconomics pentru regiunea zonei euro.

Între timp, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier a anunţat oficial că ţara a evitat recesiunea tehnică în T3, însă dezvoltarea economică în regiune este încă fragilă.

Daniela Schwarzer, director al Consiliului German pentru Relaţii Străine, consideră că există „dar o mică diferenţă” între o creştere de 0,1% şi una de minus 0,1%.

„Adevărul este că Germnaia nu are perspective robuste de creştere în prezent”, susţine Schwarzer, notând că o economie dependentă de export ca a Germaniei a fost afectată de tensiunile din relaţiile comerciale internaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO