Business Internaţional

Germania este presata sa renunte la actiunile preferentiale de la E.ON

24.10.2006, 16:57 15

Intr-o ultima incercare de a incuraja competitia pe piata energetica, Bruxellesul a cerut Germaniei sa renunte la actiunile preferentiale pe care le detine in cadrul companiei energetice E.ON-Ruhrgas.
Charlie McCreevy, comisar european pe probleme de piata interna, a cerut Berlinului sa gaseasca un mod de a se debarasa de actiunile preferentiale care ofera Germaniei optiunea de a bloca orice oferta de preluare ostila, titreaza Financial Times.
Miscarea face parte dintr-o initiativa a Bruxelles-ului de a crea o piata energetica paneuropeana, care include masuri de intrerupere a dominatiei marilor furnizori nationali ca E.ON din Germania, EDF din Franta si Endesa din Spania.
Cererea lui McCreevy demonstreaza cat de critic este Bruxellesul la adresa drepturilor speciale detinute de guvernele europene. Daca Berlinul nu va fi capabil sa ia masuri care sa-l multumeasca pe McCreevy, comisarul are optiunea de a se adresa Curtii Europene de Justitie.
Precedentul a fost creat in anul 2004, cand Comisia Europeana a dat Germania in judecata pentru drepturile speciale pe care le detinea in compania constructoare de masini Volkswagen.
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, doreste sa incurajeze fuziunile transfrontaliere, creand campioni ai energiei care sa concureze pentru clientii din toata Europa si care sa devina un factor important in negocierile cu tari ca Rusia.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, aflat la summit-ul UE din Finlanda, atacat pe tema dominatiei Gazprom asupra aprovizionarilor cu gaz a Europei, a criticat pozitia "monopolista" detinuta de unii furnizori nationali din Europa.
Germania si-a exprimat scepticismul fata de planurile Comisiei si, de asemenea, fata de ideea de a inaspri legislatia din sectorul energetic, exprimata de presedintele Comisiei Europene.
Ca reactie la declaratiile lui McCreevy, oficialii E.ON au spus ca "guvernul german nu detine niciun fel de actiuni preferentiale in companie".
Este imposibil ca o alta companie sa preia E.ON fara aprobarea guvernului german, conditie impusa in 2002, odata cu preluarea Ruhrgas.
Endesa, compania energetica spaniola care a primit deja o oferta de preluare din partea E.ON, sustine ca actiunile preferentiale apara compania germana de actiuni similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO