Business Internaţional

Germania devine noul sac de box al politicienilor din cauza excedentului comercial imens

28.06.2010, 23:32 28

Atacurile la adresa Germaniei au fost în ultima perioadă sportulpreferat al politicienilor şi al economiştilor, preocupaţi din ceîn ce mai mult de o economie mondială echilibrată, scrie The WallStreet Journal. În condiţiile în care până şi China s-a angajat săîşi mai relaxeze politica valutară, Statele Unite, precum şi oserie de alte state dezvoltate vor ca Germania să facă, deasemenea, eforturi ca să-şi reducă excedentul comercial masiv.

Preşedintele american Barack Obama a spus, fără a nominalizaGermania şi China, că "este îngrijorat de cererea slabă venită dinpartea sectorului privat şi dependenţa puternică de exporturi aunor ţări care deja au excedente comerciale mari".

Anul trecut, ponderea exporturilor în PIB-ul Germaniei s-aridicat la circa o treime (33,9%), în timp ce importurile auechivalat cu 28,1% din PIB, potrivit unor calcule realizate de ZF.Comparativ, în România aceste ponderi au fost de 24,6% din PIB laexporturi şi de 32,7% din PIB la importuri.

Economia Germaniei este, într-adevăr, departe de ceea ce sepoate numi echilibru sustenabil. Veniturile gospodăriilor şiconsumul au stagnat în ultimul deceniu, în timp ce creştereaeconomică a ţării a venit aproape exclusiv din exporturi şiinvestiţiile conexe.

Consumul din Germania este estimat să scadă anul acesta cu 1,4%,chiar dacă economia este de aşteptat să înregistreze un avans de1,9%, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi DezvoltareEconomică. Cu alte cuvinte, exporturile încep să-şi revinăputernic, în timp ce neamţul de rând este din ce în ce mai reticentcând vine vorba de consum, având în vedere şi măsurile deausteritate ale guvernului de la Berlin.

Printre criticii Germaniei se numără şi Franţa, care a susţinutîn repetate rânduri că nemţii trebuie să renunţe la obsesia lorpentru disciplină fiscală şi limitare a salariilor.

Diminuarea fiscalităţii şi creşterea salariilor ar încurajaconsumul, iar beneficiile ar depăşi cu mult dezavantajele aduse deo inflaţie mai ridicată şi de creşterea gradului de îndatorare alpopulaţiei.

Pe de altă parte însă, la salariile nemţilor nu va fi prea uşorde umblat. "(Salariile - n.red.) sunt un rezultat al pieţei. Nusunt fixate de guvern", a declarat Dirk Schumacher, economistpentru filiala Goldman Sachs din Frankfurt.

Înţelegerile dintre sindicate şi companii, care nu permitcreşterea salariilor, au avut însă şi partea lor bună, astfel căGermania a reuşit să reducă rata şomajului de la 12% în 2005 la7,7% în mai anul acesta.

Germanii, cei mai mari parteneri comerciali aiRomâniei

Germania este, tradiţional, cel mai mare partener comercial alRomâniei. Nemţii nu s-au dezminţit nici în primul trimestru, cândau acaparat 18,9% din exporturi şi 17,3% din importurile României,potrivit Institutului Naţional de Statistică. Astfel, volumulexporturilor româneşti către Germania s-a ridicat în primele treiluni ale anului la circa 6,2 mld. lei (1,5 mld. euro), în timp ceimporturile venite dinspre Germania s-au situat la puţin peste 7mld. lei (1,7 mld. euro). Din volumul total de exporturi şiimporturi ale României în relaţia cu Uniunea Europeană, Germaniadeţine 25,3, respectiv 24%. Următorii doi mari parteneri comercialiai României în primul trimestru al anului au fost Italia şiFranţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO