Business Internaţional

Germania dă asigurări că-şi poate susţine companiile până în primăvară

Germania dă asigurări că-şi poate susţine companiile...

Autor: Catalina Apostoiu

25.11.2020, 00:06 215

Pentru a diminua impactul asupra companiilor forţate să se închidă, guvernul german a alocat deja aproximativ 15 miliarde de euro.

Germania îşi poate permite foarte uşor să ofere sprijin financiar companiilor afectate de măsurile de carantină timp de mai multe luni anul viitor, a dat asigurări un legislator din blocul cancelarului Angela Merkel. Totuşi, companiile germane îşi pierd încrederea în perspectivele de viitor după ce reluarea creşterii îmbolnăvirilor a forţat autorităţile să reintroducă restricţii, stopând procesul de redresare economică.

„Bineînţeles că putem oferi în continuare susţinere, până în martie, aprilie“, a declarat legislatorul Carsten Linnemann, potrivit Bloomberg. Comentariile venite din partea politicianului conservator sugerează o disponibilitate de a cheltui şi mai mult pentru protejarea celei mai mari economii europene în faţa impactului pandemiei.

Pentru a diminua impactul asupra companiilor forţate să se închidă, guvernul german a alocat deja aproximativ 15 miliarde de euro. Ministrul german de finanţe Olaf Scholz a anunţat în weekend că susţinerea va fi necesară dincolo de sfârşitul acestei luni.

Guvernul intenţionează să finanţeze cheltuielile legate de pandemie atrăgând împrumuturi noi de peste 160 miliarde de euro anul viitor, peste ţinta actuală de 96,2 miliarde de euro.

Ultimele restricţii au afectat încrederea companiilor germane, relevă un sondaj realizat de institutul ifo. Indicatorul privind aşteptările a scăzut la 91,5 în noiembrie de la 94,7 în luna anterioară, peste estimările economiştilor.

Peste 70% din companiile din sectorul ospitalităţii se tem că vor falimenta, 20% dintre acestea nefiind sigure că vor supravieţui în această lună, potrivit ifo.

Preşedintele institutului, Clemens Fuest, arată că strategia guvernului pare a fi gândită numai pentru următoarele săptămâni şi că antreprenorii preferă un termen pe o perioadă mai lungă.

Perspectivele s-ar putea deteriora şi mai mult în momentul în care cancelarul Angela Merkel şi liderii regionali ai ţării vor decide dacă să înăsprească şi să prelungească restricţiile în mare parte a sezonului sărbătorilor de iarnă.

Revenirea înregistrată de economia germană de pe urma restricţiilor în primul semestru a oferit doar o scurtă pauză. Creşterea pe trimestrul al treilea a fost revizuită în sus la o rată record de 8,5% de la 8,2%, aceasta fiind generată în principal de cheltuielile mai mari realizate de gospodării şi de avansul exporturilor. În T2, economia germană înregistrase un declin de aproape 10%.

Economia va stagna sau chiar scădea în ultimele trei luni ale anului, previziona săptămâna trecută banca centrală germană.

Claus Michelsen, economist DIW, arată că un declin nu este exclus, estimările iniţiale indicând o scădere de aproximativ 1% a PIB-ului în T4, potrivit Reuters.

„Germania şi mulţi parteneri comerciali importanţi vor realuneca probabil în recesiune“, avertizează Michelsen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO