Business Internaţional

Germania, cea mai mare economie europeană, a suferit un declin sub aşteptări în 2020, însă noile restricţii vor întârzia însănătoşirea acesteia

Autor: Catalina Apostoiu

14.01.2021, 23:09 168

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a înregistrat o scădere dramatică anul trecut în urma restricţiilor impuse pentru stăvilirea pandemiei, însă scăderea a fost mai slabă decât se estimase, scrie Deutsche Welle.

Economia germană s-a contractat cu 5% anul trecut, după ce părţi însemnate din viaţa economică şi publică au fost închise în mare parte a anului. Totuşi, cifrele publicate de biroul naţional de statistică Destatis arată că cea mai mare economie europeană a performat mai bine decât alte economii europene, graţie în parte bazei manufacturiere rezistente a ţării.

Scăderea PIB-ului german a fost de asemenea mai redusă decât anticipaseră analiştii şi mai puţin severă decât declinul record de -5,7% suferit în 2009 în timpul crizei financiare mon­diale. Se crede că sectorul manufacturier a compensat par­ţial un declin al sectorului de servicii, industria revenindu-şi puternic de pe urma restricţiilor din martie şi aprilie. Totuşi, restricţiile au avut un impact general. „Aproape toate sectoarele economice au fost semnificativ afectate de pandemie“, potrivit Destatis.

Declinul este semnificativ după ce economia germană a avansat cu 0,6% în 2019. Totuşi, acesta este mai redus în raport cu evoluţia din Franţa, Italia şi Spania, unde BCE estimează că PIB-urile s-au contractat cu 9,3%, 9,0% şi 11,1%.

Sectorul de producţie a fost în mare parte exclus din ultimele măsuri de lockdown introduse de Germania în noiembrie şi prelungite până la finalul acestei luni.

Şi totuşi, lockdownul introdus în noiembrie îşi pune amprenta asupra economiei germane, potrivit Institutului ifo. Acesta estimează că PIB-ul s-a contractat cu 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut.

Economia ar putea avansa cu numai 0,5% în primul trimestru al acestui an. „Spre deosebire de primăvara anului 2020, numai câteva sectoare ale economiei au acum de suferit“, spune Timo Wollmershauser, de la ifo.

Noul lockdown va amâna redresarea în acest an. Totuşi, este dificil de anticipat cu acurateţe evoluţia economiei, din moment ce aceasta depinde în mare măsură de durata şi amploarea restricţiilor, potrivit ifo.

Presupunând, de exemplu, că sectorul de retail se va redeschide în februarie, iar lockdown-ul din ospitalitate şi alte sectoare de servicii se încheie la sfârşitul lunii martie, PIB-ul ar putea avansa cu numai 0,5% în T1.

Odată lockdown-ul relaxat, o redresare rapidă şi puternică ar trebui să înceapă mai apoi, după cum a demonstrat-o anul trecut. În cazul în care comportamentul consumatorilor revine în mare parte la normal, atunci producţia de bunuri şi furnizarea de servicii ar putea reveni la nivelurile de dinaintea crizei nu mai târziu de a doua jumătate a anului. În medie pentru 2021, PIB-ul ar putea fi aşteptat atunci să avanseze cu aproximativ 4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO