Business Internaţional

Germania caută în Europa de Est leac pentru criza acută internă de doctori

Numărul doctorilor străini din Germania a urcat cu 57% în decurs de cinci ani până în 2014, aceştia reprezentând acum 10% din numărul total al medicilor pe plan local şi 15% din cel al medicilor care lucrează în spitale. Est-europenii sunt în vârful listei

Numărul doctorilor străini din Germania a urcat cu 57% în decurs de cinci ani până în 2014, aceştia reprezentând acum 10% din numărul total al medicilor pe plan local şi 15% din cel al medicilor care lucrează în spitale. Est-europenii sunt în vârful listei

Autor: CătăIina Apostoiu

23.07.2015, 00:05 981
Asemeni altor ţări europene dezvoltate, ca Finlanda, Danemarca, Olanda şi Suedia, Germania se confruntă cu un deficit de cadre medicale. Mulţi dintre medicii din aceste ţări se duc în state precum SUA, Marea Britanie şi Elveţia, unde li se oferă salarii mai bune.

Situaţia este însă mai disperată în Germania, scrie The Wall Street Journal. Sectorul german al serviciilor medicale se confruntă cu necesităţi în creştere rapidă, în parte deoarece 20,8% din populaţia ţării are vârste de peste 65 de ani, un procent mai ridicat decât în orice altă ţară cu excepţia Italiei.

De asemenea, din 2010 aproximativ 3.000 de medici germani plecat în fiecare an străinătate în căutarea unui loc de muncă plătit mai bine ca acasă. Criza este mai acută în orăşelele din fosta Germanie de Est, care încă mai simte sechelele comunismului şi unde municipalităţile au mai puţini bani decât cele din vestul ţării.

Germania se confruntă cu crize de personal cu pregătire profesională înaltă şi în alte domenii şi a recurs la forţă de muncă din alte ţări europene, în special din cele cu un şomaj constant ridicat. Totuşi, puţine industrii au apelat la personal din străinătate la scară atât de largă ca medicina.

Numărul doctorilor străini din Germania a urcat cu 57% în decurs de cinci ani până în 2014, aceştia reprezentând acum 10% din numărul total al medicilor pe plan local şi 15% din cel al medicilor care lucrează în spitale. Est-europenii sunt în vârful listei. La fel şi grecii.

Procentul medicilor străini din Germania este încă mic comparativ cu cel din ţări cu salarii mai mari în domeniul medical şi o mai lungă tradiţie în a atrage doctori din străină­tate. Totuşi, puţine ţări au înregistrat o creştere atât de pronunţată a numărului medicilor recrutaţi din străinătate în ultimii ani ca Germania, a cărei economie relativ robustă reprezintă un magnet pentru doctorii din ţări europene afectate de criză.

Apetitul Germaniei pentru forţă de muncă în sănătate recrutată din străinătate este aşteptat să crească odată cu creşterea speranţei de viaţă. Potrivit estimărilor, populaţia încadrată în muncă din Germania va scădea cu până la 30% în următoarele patru decenii, iar numărul celor cu vârste de 65 de ani şi peste va reprezenta o treime din populaţie.

Totuşi, angajarea de forţă de muncă din afară presupune costuri ridicate. Potrivit oficialului unei clinici germane, comisioanele plătite agen­ţi­ilor de recrutare pentru găsirea de personal calificat echivalează cu salariul pe trei luni al unui doctor.

Chiar după ce sunt angajaţi, noii doctori nu sunt „pe de-a-ntregul funcţionali“. Una din principalele dificultăţi pentru aceştia este legată de comunicare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO