Business Internaţional

Germania bate pasul pe loc: crestere de numai 1,2% pentru 2006

24.10.2005, 18:30 12

Guvernul condus de cancelarul german Gerhard Schroeder, aflat acum pe picior de plecare, a redus asteptarile cu privire cresterea economica pentru 2006, datorita costurilor cu energia si somajului, relateaza Bloomberg.

Ministerul Muncii si Economiei al celei mai mari economii europene a declarat ca produsul intern brut al Germaniei se va majora cu doar 1,2% anul viitor. Variatia respectiva este cu mult sub previziunea de 1,6% indicata in ultimul raport oficial din aprilie. De asemenea, ritmul de crestere din acest an a fost revizuit de la 1% la 0,8%.

"Cheltuielile cu consumul, care reprezinta 60% din economie si punctul nostru slab, vor ramane la niveluri scazute atat anul acesta, cat si anul viitor. Nici somajul si salariile nu au perspective prea optimiste", a declarat Wolfgang Clement, ministrul muncii si economiei.

Previziunea sumbra legata de cresterea economica ii va forta pe cancelarul Angela Merkel si viitorul sau prim-ministru, Peer Steinbrueck, sa reduca cheltuielile guvernamentale si deficitul bugetar, care va depasi limita pentru Uniunea Europeana, pentru a patra oara. Steinbrueck a afirmat saptamana aceasta ca se va concentra in 2007 asupra restrangerii deficitului bugetar la 3% din PIB, pentru a respecta pragul impus de UE.

Cheltuielile guvernamentale de pe primele noua luni au crescut cu 3,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai ales datorita unor costuri mai mari legate de piata muncii, potrivit unui raport din octombrie al ministrului de finante. "Pentru a realiza echilibrarea bugetului pe termen mediu avem nevoie de o consolidare bugetara de aproximativ 15 miliarde de euro in fiecare an", a afirmat Klaus Guenter Deutsch, economist la Deutsche Bank in Berlin.

Se fac, de asemenea, presiuni pentru diminuarea impozitelor si taxelor, care submineaza puterea de cumparare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO