Business Internaţional

Germania ar putea redeveni bolnavul Europei, în timp ce China şi SUA sunt ameninţate de recesiune

Germania ar putea redeveni bolnavul Europei, în timp ce...

Autor: Catalina Apostoiu

03.06.2022, 00:05 537

Cea mai mare economie euro­peană, cea a Germaniei, ar putea redeveni „bolnavul Europei“, recăpătând un statut din urmă cu două decenii, scrie Bloomberg.

După ani de exporturi susţinute către China şi consolidare a legăturilor energetice cu Rusia, Germania are în faţă un cocktail otrăvitor de riscuri. Dependenţa puternică de sectorul manufacturier face Germania mai vulnerabilă decât restul ţărilor europene în faţa perturbărilor provocate de război.

„Germania este într-o situaţie economică dezastruoasă“, arată Aline Schuiling, economist la ABN Amro. „Temerile privind perspectivele sale sunt clar justificate“. Schuiling anticipează că PIB-ul german se va contracta în T2.

Presiunile devin evidente în inima eco­nomiei germane. Aproximativ 77% dintre producători se plâng că pe­nuriile de materiale şi echipamente le afectează afacerile. În plus, în sezonul estival consumatorii germani şi-ar putea cheltui banii în ţări me­di­teraneene însorite, şi nu pe plan local. Retailerii au început deja să aibă pro­bleme, vânzările suferind cea mai pu­ternică scădere dintr-un an în aprilie. Problemele Germaniei derivă din ignorarea riscurilor geopolitice pentru întărirea bazei de producţie. Cancelarul Olaf Scholz amite problemele, arătând că Germania are nevoie acum să-şi diversifice urgent lanţurile de aprovizionare şi pieţele de export.

În pofida norilor, există unele semne bune. Relaxarea lockdown-urilor în Beijing şi Shanghai ar putea ajuta la creşterea cererii pentru bunuri germane şi elimina unele blocaje de la nivelul lanţurilor de aprovizionare. Iar constructorii auto se aşteaptă ca penuria de semiconductori să nu mai fie o problemă atât de acută în acest trimestru.

Preşedintele Bundesbank Joachim Nagel argumentează că economia germană resistă şi că

PIB-ul acesteia ar putea creşte totuşi cu 2% în acest an.

În ceea ce priveşte China, a doua mare economie a lumii, aceasta riscă să intre în recesiune pentru prima dată de la începutul pandemiei şi doar pentru a doua oară în trei decenii, potrivit Financial Times.

China s-a declarat recent victo­ri­oa­să în eforturile de a apăra Shanghai în faţa pandemiei, eviden­ţiind anga­jamentul Beijingului în faţa strategiei zero-Covid în pofida fap­tu­lui că economia este în pragul rece­siunii.

Însă economiştii avertizează că costurile politicii zero-Covid vor creşte, construirea la scară largă a unor facilităţi de testare şi carantină erodând speranţele de revenire rapidă la normalitate.

Riscurile de recesiune sunt ridicate şi în cazul celei mai mari economii a lumii, cea a SUA. Economistul şef al Moody’s Analytics a declarat recent că există una din trei şanse ca economia americană să intre în recesiune în acest an şi „şanse egale“ pentru producerea unei recesiuni în decurs de doi ani, notează The Hill.

„Riscurile de recesiune sunt ridicate, dar cred că dacă vom suferi una în următorul an sau doi, va fi una mai tipică, mai blândă“, a declarat Mark Zandi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO