Business Internaţional

George Soros: Germania nu are de ales şi trebuie să apere euro

George Soros: Germania nu are de ales şi trebuie să apere euro

Miliardarul George Soros şi-a construit averea prin speculaţii pe pieţele financiare. Foto AFP

Autor: Catalina Apostoiu

15.08.2011, 00:03 713

Pieţele financiare detestă nesigu­ranţa şi de aceea sunt acum în criză. Guvernele ţărilor membre ale zonei euro au făcut o serie de paşi semni­ficativi în direcţia corectă pentru a soluţiona criza, însă, în mod evident, nu au mers destul de departe pentru a calma pieţele, scrie miliardarul George Soros într-un editorial pe site-ul agenţiei de presă Thomson Reuters.

La reuniunea din 21 iulie auto­rităţile europene au luat o serie de jumătăţi de măsuri. Au stabilit principiul conform căruia fondul de urgenţă EFSF ar trebui să fie responsabil pentru problemele de solvabilitate, însă nu au sporit capacitatea sa. În acest fel nu a luat naştere o autoritate fiscală credibilă pentru zona euro. Iar noul mecanism nu va funcţiona până în septembrie cel mai devreme. Între timp, furnizarea de lichidităţi de către BCE este singura modalitate prin care se preîntâmpină o prăbuşire a preţului obligaţiunilor emise de mai multe ţări europene.

În mod similar, liderii zonei au extins atribuţiile EFSF în ceea ce priveşte solvabilitatea băncilor, dar nu au transferat supravegherea sectorului bancar de la agenţiile naţionale către un organism european. În plus, au oferit un pachet de susţinere Greciei fără a crea un caz convingător că acesta poate avea succes.

Poate mai îngrijorător, Europa a recunoscut într-un final principiul, de mult timp urmat de FMI, conform căruia ţările incluse în programe de bailout nu ar trebui să fie penalizate la nivelul ratelor dobânzilor, însă principiul nu a fost extins la nivelul ţărilor care nu sunt încă incluse în astfel de programe. Drept rezultat, Spania şi Italia au fost nevoite să plătească mult mai mult pe finanţare. Astfel, acestea ar avea dreptul de a se retrage din pachetul pentru Grecia. Recunoscând această posibilitate, pieţele financiare au majorat prima de risc pentru obliga­ţiunile spaniole şi italiene.

Situaţia devine intolerabilă. Auto­rităţile încearcă să cumpere timp, însă criza se îndreaptă rapid către apogeu.

Germania şi alte ţări euro cu ratinguri AAA va trebui să decidă dacă sunt dispuse să-şi rişte propriile ratinguri pentru a permite Spaniei şi Italiei să-şi refinanţeze obligaţiunile la dobânzi rezonabile. Spania şi Italia vor fi împinse către programe de bailout. Pe scurt, Germania şi alte ţări cu ratinguri AAA trebuie să se pună de acord asupra unui regim de eurobonduri. În caz contrar, euro se va prăbuşi.

Numai Germania poate stăvili dezintegrarea Europei. Singurul mod în care Europa poate depăşi această situaţie este acţionând în anticiparea reacţiilor pieţelor financiare şi nu cedând presiunilor acestora după ce faptul este împlinit. Acest lucru va necesita dezbateri intense, mai ales în Germania care a ajuns în poziţia de a decide viitorul Europei.

Acesta este un rol pe care Germania a încercat să-l evite şi pe care nu este dispusă nici acum să-l accepte. Însă Germania nu are de ales.


Ce i-au răspuns cititorii lui Soros

Carribbeanomics:

Într-adevăr, domnule Soros. Din nou contribuabilii, de această dată cei germani, plătesc pentru risipa politicienilor şi protejează interesele minţilor financiare care, ajutându-i pe politicieni, au adus lumea în acest impas. Vă număraţi printre ei?

FBreughel1:

Domnule, crearea unui fond EFSF extins ar putea răspunde popularei teorii a "verigii slabe", însă ce beneficii ar avea pe termen lung? Permiteţi devalorizarea euro.

Breezinthru:

Domnule Soros, să presupunem că Germania ajunge să realizeze că trebuie să conducă acţionând în anticiparea reacţiilor pieţelor financiare. Nu văd totuşi niciun progres pe viitor. Sper că greşesc, însă mi se pare că pentru euro şi zona euro nu mai există speranţă.

Libertadormg:

Dacă Europa nu se va uni politic, uniunea economică se va dezintegra.

Txgadfly:

Devine din ce în ce mai clar că apartenenţa la orice fel de uniune politică înseamnă că eşti responsabil pentru acţiunile oricăror politicieni iresponsabili care ajung la putere prin orice mijloace, dar că nu ai niciun control asupra comportamentului acestora şi niciun fel de susţinere din partea lor. Singura libertate este cea a statelor mici. De ce ar sprijini cineva euro? Este un experiment care a eşuat.

Hariknaidu:

Contagiunea este reală şi va sufoca euro şi piaţa unică dacă pieţele nu vor fi asigurate că va exista un regim de euroobligaţiuni pe termen mediu cel puţin.

PAndrews:

Când toate aceste probleme vor fi rezolvate, pentru că vor fi rezolvate cu siguranţă, euro va urca până la 1,60 în raport cu dolarul sau chiar mai sus. Euro ar putea la fel de bine deveni noua monedă de constituire a rezervelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO