Business Internaţional

Genul de stimulente pe care se bazează economiile bogate ar putea aduce suferinţă în plus economiilor sărace

Genul de stimulente pe care se bazează economiile bogate...

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2020, 17:45 236

Un exod masiv al capitalului a adus multe economii emer­gente într-o poziţie paradoxală: genul de măsuri de stimulare monetară şi fiscală puse în aplicare de lumea bogată ar putea înrăutăţi lucrurile acolo, scrie Bloomberg.

Reducerile de dobânzi pot ajuta gospodăriile şi companiile, însă într-un număr în creştere de ţări dobânzile sunt împinse atât de jos, că nici măcar nu mai compensează inflaţia, încurajând şi mai mult fondurile străine să se retragă. Iar expansiunea fiscală poate genera genul de temeri privind finan­ţarea cu care ţările emergente încă se confruntă, cres­când şansele de reducere a ratingurilor de credit şi de lansare de apeluri pentru susţinere internaţională.

„Ar trebui să fim îngrijoraţi în legătură cu pieţele emergente“, spune Barry Eichengreen, economist la University of California Berkeley. Pe lângă faptul că suferă profund de pe urma prăbuşirii preţurilor materiilor prime, lanţurilor de aprovizionare, comerţului şi cheltuielilor, acestea se confruntă cu „stopări bruşte de fluxuri de capital“, arată acesta.

Deşi multe pieţe emergente au luat măsuri dure pentru redu­cerea riscului legat de dependenţa excesivă de îm­pru­mu­turi în valută, aceleaşi vechi probleme continuă să apară. Ţă­rile în curs de dezvoltare asistă în continuare la ieşiri masive de capital, iar cele din prezent le depăşesc pe cele an­te­ri­oa­re.

Există o excepţie importantă: China, care continuă să beneficieze de pe urma diversificării influxurilor. Eforturile agresive de stăvilire a pandemiei au ajutat de asemenea piaţa chineză de acţiuni să performeze mai bine. Alte pieţe au avut parte de un început de an dureros.

„Tensiunea generată de reducerea dobânzilor în scopul impulsionării economiei, dar nu atât de mult încât să ameninţe stabilitatea macro şi a cursului de schimb reprezintă veşnica dilemă de politică cu care se confruntă aceşti bancheri centrali“, arată Vishnu Varathan de la Mizuho Bank.

Deprecierea monedelor este îndeosebi dureroasă pentru companiile din ţările aflate în curs de dezvoltare care au atras finanţare offshore. Aproximativ 13% din datoriilor corporate de pe pieţele emergente sunt denominate în dolari, înregistrând o scădere foarte uşoară de la 15% în 2009, arată datele IIF.

Strategii vor fi nevoiţi să analizeze opţiuni ca finanţarea directă a companiilor unde canalele de creditare sunt blocale sau ca băncile centrale să cumpere titluri guvernamentale pentru a finanţa cheltuielile fiscale, potrivit economiştilor JPMorgan Chase.

Aceştia cer de asemenea FMI-ului să-şi crească oferta de credite către membrele cu riscuri crescute în termeni acomodativi. Africa de Sud a semnalat că ar putea avea nevoie de ajutorul fondului, pentru prima dată, în timp ce Ecuador şi Zambia încearcă să-şi reorganizeze datoriile, ridicând temeri de default.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO