Business Internaţional

Generozitatea băncilor cu directorii lor nu are limite

Generozitatea băncilor cu directorii lor nu are limite

Autor: Bogdan Cojocaru

09.07.2015, 00:04 1050

Barclays, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Marea Britanie, l-a concediat pe directorul executiv Anthony Jenkins după ce boardul a decis că banca are nevoie de un creier nou care s-o ajute să treacă peste perioada cu rezultate slabe şi incertitudini privind structura sa. Jenkins era CEO de doar trei ani.

Plecarea a părut suspectă jurnalistului BBC Kamal Ahmed, care a aflat că „Jenkins a fost concediat din cauza neînţelegerilor cu boardul în ceea ce priveşte bugetul băncii de investiţii şi viteza cu care se reduc costurile“.

Chiar dacă a fost concediat, Jenkins îşi va primi salariul pe anul acesta (de 1,5 milioane de euro), sporurile (de aproape 1,4 milioane de euro) şi asigurarea de pensie (de 500.000 de euro) pe lângă alte beneficii.

Nu este primul caz din anul acesta în care CEO-ul unei bănci importante demisionează sau este concediat. Anshu Jain şi Jürgen Fitschen şi-au dat demisia de la Deutsche Bank luna trecută, în condiţiile în care banca a fost amendată cu 2,3 miliarde de euro de autorităţile de reglementare pentru manipularea dobânzilor şi obstruc­ţionarea investigaţiei conduse de acestea. Conform clasamentelor oferite de SNL Financial, Anshu Jain a fost remunerat în 2013 cu 10 milioane euro, în timp ce Jürgen Fitscher primea 7,3 milioane euro.

O altă bancă importantă din Anglia, Standard Chartered, s-a confruntat de curând cu o situaţie asemănătoare. Peter Sands, directorul executiv, a plecat după un parcurs nefericit în care banca a fost amendată cu 600 milioane euro, s-a aflat în pericolul de a rămâne fără licenţă, a suferit pierderi financiare şi a redus personalul. Sands a primit ca bani de plecare 4,6 milioane euro plus bonusuri, dar a renunţat la bonusuri pentru a arăta că nu este un bancher pentru care doar banul contează.

În martie, Rory Cullian, directorul RBS, tot o bancă britanică, a demisionat de asemenea din cauza neînţelegerilor cu conducerea băncii. Cullian era unul dintre cei mai bine plătiţi bancheri ai RBS. A primit 3 milioane de euro din bonusuri în ultimii şase ani şi a încasat din vânzarea acţiunilor 1,7 milioane euro. După promovare, a primit 2,8 milioane de euro în salarii şi bonusuri.

Banca elveţiană Credit Suisse l-a înlocuit în iunie pe Brady Dougan, directorul executiv, la câteva luni după ce i-a redus remuneraţia pe anul 2014. Brady Dougan, care a condus banca începând cu 2007, a primit 9,3 milioane de euro anul trecut.

Salariul de bază al lui Dougan a fost în 2014 de 2,4 milioane de euro, la fel ca în anul precedent, iar din prime a obţinut 5 milioane de euro, faţă de 6 milioane euro în 2013.

Prudential, companie de servicii financiare din Marea Britanie, i-a plătit directorului executiv Tidjane Thiam în 2014, ultimul său an de contract, 16,6 milioane de euro, cu 35% mai mult decât în 2013. În această sumă au intrat, pe lângă salariul propriu-zis, 11,6 milioane de euro din planul de stimulare al companiei şi 3 milioane euro reprezentând bonusuri de performanţă.

După ce a renunţat, în 2009, la funcţia de CEO al Bank of America (BofA), Ken Lewis a plecat cu un plan de pensionare de 53 de milioane de euro, pe lângă alte compensaţii şi acţiuni. Reuters estima suma totală undeva la 125 milioane de euro.

Tot în 2009, John Thain, director executiv al Merrill Lynch, şi-a dat demisia după ce BofA a pus presiuni asupra sa după ce s-a descoperit că a semnat în grabă transferul câtorva miliarde de dolari în bonusuri uiaşe către executivii băncii sale, în timp ce aceasta suferea pierderi enorme. După ce BofA a achiziţionat Merrill Lynch, aceasta a cerut fonduri de la guvernul american pentru a repara pierderile. Astfel, BofA a primit 20 de milioane de dolari de la stat.

Thain a fost remunerat în total cu 83 ,7 milioane de dolari. Agenţia AP l-a identificat pe bancher ca fiind unul dintre cei mai bine plătiţi executivi în 2007 din grupul companiilor cuprinse în indicele bursier S&P 500.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO