Business Internaţional

Generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General: În Orientul Mijlociu avem de a face cu o escaladare a unui conflict existent

Generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major...

Autor: Nicolae Oprea

08.01.2020, 14:08 348

Generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General a declarat, pentru MEDIAFAX, cu privire la situaţia din Iran, că există posibilitatea unei reacţii americane, mai probabil prin acţiuni împotriva forţelor pro-iraniene din zonă, dar mai ales pe o puternică acţiune diplomatică din partea SUA

“În Orientul Mijlociu avem de-a face cu o reîncălzire sau o escaladare a conflictului deja existent, este o zonă fierbinte în continuare. Acum asistăm la o escaladare a tensiunilor în special între Iran şi Statele Unite. După toate normele de evaluare a unei crize, în momentul de faţă încă nu suntem în zona de confruntare direct, armată (...) În prezent, opinia publică internaţională, atât Uniunea Europeană, cât şi statele importante din punct de vedere al capacităţii militare şi economice, mă refer la China, Rusia, mai corect spus, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU fac demersuri pentru a convinge Statele Unite să nu escaladeze criza. Toţi ochii sunt acum pe Statale Unite, cum vor reacţiona. Au mai multe opţiuni: să dea o lovitură de răspuns, şi prin asta să arate că oricând pot să lovească. Pot să declanşeze o operaţiune militară, dar SUA mai are şi alte pârghii, cum sunt cele diplomatice. Într-o logică de dinainte de perioada Trump această situaţie ar trebui să fie ridicată în Consiliul de Securitate, SUA având toate argumentele pentru a discuta la nivelul ONU acţiunile agresive ale Iranului în zonă (...)Întrucât declaraţia făcută de oficialii SUA după atacul din noaptea trecută susţine că nu sunt victime, ar fi un prim mesaj privind abţinerea de la o lovitură de răspuns şi concentrarea pe alte măsuri, diplomatice, precum şi de izolare completă economică a Iranului”, a declarat generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General.

“România este un partener strategic al SUA şi suntem solidari cu poziţia americană. În momentul de faţă în zonă avem militari, parte a misiunii NATO de instruire a forţelor armate irakiene. Aceştia se vor retrage în zone mai puţin expuse, conform comunicatelor oficiale ale MapN. Mai sunt şi cetăţeni români în Irak şi în Iran care pot fi afectaţi de acţiuni militare. Aceşti cetăţeni au fost sfătuiţi să părăsească zona. După toate comunicatele transmise de ministerele de externe, inclusiv cel român, către cetăţenii prezenţi în zonă, sunt posibile acţiuni militare, periculoase, şi atunci fiecare trebuie să-şi protejeze cetăţenii.
(...)

Eu sunt de părere că nu vor urma acţiuni directe împotriva Iranului, dar perioada Trump ne-a adus multe surprize şi nu ştim exact care vor fi evoluţiile în zilele următoare. Aş miza mai degrabă pe acţiuni împotriva forţelor pro-iraniene din zonă, dar mai ales pe o puternică acţiune diplomatică din partea SUA pentru condamnarea acţiunilor Iranului şi pentru izolarea acestuia inclusiv prin întărirea embargoului, nu doar sancţiuni. Cred că vor fi presiuni înclusiv pe China, pe Rusia şi Turcia, ca Iranul să fie izolat şi prin sancţiunile economice impuse să se producă o schimbare de regim şi de atitudine în Iran (...) Nu este foarte clar dacă cei 80 de milioane de iranieni sunt de acord cu acţiunile conducerii politico-militare-religioase din Iran”, a mai spus generalul Dănilă, pentru MEDIAFAX.

Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak la primele ore ale dimineţii de miercuri, „ca represalii pentru atacul cu drone americane” asupra unui comandant iranian a cărui moarte a stârnit temeri privind un război mai lung în Orientul Mijlociu.

Casa Albă a anunţat că este la curent cu situaţia, iar preşedintele Donald Trump a fost informat şi "monitorizează" situaţia.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a ucis vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacţie, autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO