Business Internaţional

Generali isi dubleaza participarea in Commerzbank

04.09.2000, 00:00 9



Commerzbank AG si-a consolidati apararea impotriva unei preluari ostile, intarindu-si legaturile cu firma de asigurari italiana Generali, in ciuda obiectiilor venite din partea unora dintre actionarii sai importanti, anunta Reuters.

Generali isi va dubla participatia in cea de-a patra banca din Germania la 10%, ca parte dintr-o crestere de capital, si va castiga, de asemenea, o distributie mai larga in Germania pentru activitatile sale de asigurari de viata si gestiune de active.

Commerzbank a fost vazuta, de luni de zile, ca fiind vulnerabila la o eventuala preluare, iar discutiile privind o oferta de preluare ostila s-au intensificat atunci cand negocierile sale pentru o fuziune cu Dresdner Bank au esuat in iulie.

Directorul executiv al Commerzbank, Martin Kohlhaussen, a raspuns aratand ca viitorul bancii sta in intarirea relatiilor cu partenerii europeni, care includ si banca de investitii italiana Mediobanca si Banco Santander Central Hispano (BSCH).

Cele doua urmeaza sa fie implicate si ele in cresterea de capital al Commerzbank, dar banca a spus vineri ca discutiile cu BSCH nu s-au incheiat inca.

Generali va plati circa 600 milioane de euro (534,8 milioane $) pentru 17 milioane de actiuni Commerzbank, si va prelua inca 9 milioane actiuni la schimb pentru cele 30 de milioane de actiuni pe care Commerzbank le are la BSCH. Schimbul va intari participatia Commerzbank in partenerul spaniol la 2,3 procente, de la 1,6%. Mediobanca isi va creste participarea in Commerzbank cu doua procente, la 1,2%.

Cresterea de capital va permite Commerzbank sa aiba, in final, un capital de 14 miliarde euro, iar banca spune ca este inca in discutii cu BSCHdespre posibilitatea ca grupul spaniol sa ia o felie din crestere.

"Crearea unui grup puternic de actionari straini creeaza efectiv o minoritate cu putere de a bloca decizii, dar este, probabil, o veste proasta pentru actualii actionari", spune John Leonard, analist la Schroder Salomon Smith Barney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO