Business Internaţional

General Motors aduna bani pentru a acoperi pierderile

19.10.2005, 21:40 10

Corporatia americana General Motors, dupa ce a pierdut 6,3 miliarde de dolari (5,2 mld. euro) in acest an din constructia de masini si camioane, ar putea intra in posesia a 15 miliarde de dolari din vanzarea unui pachet de actiuni de la divizia sa financiara, scrie Bloomberg.

Producatorul de masini ar putea astfel acoperi costul concedierii a 25.000 de angajati si cheltuielile de pensionare pe care le-a mostenit in urma falimentului Delphi Corp, fosta unitate GM si cel mai mare furnizor al companiei, crede Rob Hinchliffe, analist la UBS. Directorul executiv de la GM, Rick Wagoner, a declarat ca este necesar ca grupul sa vanda un pachet de actiuni de la General Motors Acceptance, pentru a-si reface ratingul afectat de datoria mare a grupului.

"Acesta nu este o actiune pe care ar intreprinde-o in conditii normale, dar mai devreme sau mai tarziu au realizat ca nu isi vor putea permite sa se impumute cu ratingul junk", spune David Healy, analist la Burnham Securities. Healy considera ca in urma vanzarii pachetului de actiuni, compania ar putea castiga 15 miliarde de dolari, in conditiile in care intreaga unitate valoreaza aproximativ 35 de miliarde de dolari.

GM, cel mai mare producator de automobile din lume, a raportat a patra pierdere trimestriala consecutiva, cea mai lunga perioada de pierderi din ultimii 13 ani. Wagoner este fortat sa renunte la pachetul majoritar de la GMAC dupa adancirea pierderilor si dupa ce ratingul companiei a ajuns la nivelu "junk".

Producatorul de automobile nu a precizat daca va vinde si operatiunile de asigurari si de ipoteci.

In urma vanzarii Residential Capital Corp, divizia de credite ipotecare a GMAC, ar putea rezulta fonduri de 10 miliarde de dolari, crede Joseph Amaturo, analist la Calyon Securities din New York.

Producatorul auto ar putea castiga inca 2,3 miliarde de dolari daca ar vinde pachetul de 8,4% de la Isuzu Motors si de 20,2% de la Suzuki Motor Corp, sustine Amaturo.

General Motors a mai vandut alte doua active in ultimele doua luni dupa ce miliardarul Kirk Kerkorian si-a majorat pachetul de actiuni de la GM la 9,9% si a declarat ca se gandeste sa solicite un loc in consiliul de administratie.

Toyota Motor Corp, care a castigat teren pe piata din Statele Unite, s-a numarat printre cei care au achizitionat activele GM. Compania a fost de acord la inceputul acestei luni sa vanda pachetul de 20% detinut la Fuji Heavy Industries, producatorul japonez al masinilor Subaru, pentru 737 de milioane de dolari.

In august, General Motors a declarat ca planuieste sa vanda un pachet de 60% din divizia de credite ipotecare a GMAC unui grup de investitori printre care si Kohlberg Kravis Roberts&Co din New York. GM a refuzat sa dea detalii despre valoarea tranzactiei.

Wagoner a declarat ca GMAC, care a inregistrat un profit net de 2,2 miliarde de dolari in primele noua luni ale acestui an, va raporta un profit pe 2005 de peste 2,5 miliarde de dolari si va plati dividende de un miliard de dolari pentru operatiunile auto. GM a castigat mai multi bani din vanzarea imprumuturilor si a asigurarilor decat din constructia de masini inca din 2002.

Ratingul GMAC a fost stabilit la nivelul junk pe 5 mai din cauza scaderii cotei de piata a GM in Statele Unite la un minim record.

Wagoner nu a dat publicitatii un orar al discutiilor cu posibilii investitori. Pentru a primi un rating investment, investitorul trebuie sa fie o banca sau o companie financiara.

"Noi consideram ca este posibil ca GMAC sa primeasca ratingul investment, daca GM vinde pachetul majoritar unei institutii financiare de prestigiu", sustine Scott Sprinzen, analist la S&P. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO