Business Internaţional

General Motors a numit prima femeie în poziţia de CEO

General Motors a numit prima femeie în poziţia de CEO

Autor: Ştefan Stan

10.12.2013, 18:40 160

General Motors, gigantul american producător de automobile, a numit-o pe CEO pe Mary Barra, prima femeie din istoria companiei care va ocupa această poziţie, scrie The Wall Street Journal.

Barra îl va înlocui pe actualul CEO, Dan Akerson, după ce acesta se va retrage în ianuarie.

Noua numire face parte din strategia de schimbare de management, care include punerea lui Tim Solso în poziţia de preşedinte, urmând să preia o parte din funcţiile deţinute anterior de Akerson, după ce acesta se va retrage pe 15 ianuarie, din cauza diagnosticării soţiei sale de cancer în stare avansată.

“Voi pleca cu o mare satisfacţie legată de ce am realizat, cu mult optimism despre ceea ce va urma şi cu mândrie că am readus General Motors ca marca de referinţă a Statelor Unite în industria auto”, a declarat Akerson într-un mesaj pentru angajaţi.

Speculaţiile conform cărora Barra va fi următorul CEO umblă de luni de zile, mai ales după ce în septembrie Akerson a declarat în Detroit că vede că într-o zi o femeie se va afla la conducerea companiei.

Mary Barra a petrecut întreagă carieră la General Motors. A început să lucreze pentru producătorul american încă din 1980, înainte de a împlini 20 de ani. În acea perioadă, Barra era studentă la Pontiac Motor Division, parte a Institutului General Motors de la Universitatea Kettering. Diploma viitorului CEO este în inginerie electrică.

Barra, în vârstă de 51 de ani, a trecut în fruntea listei de posibili succesori la poziţia de CEO după ce Akerson a mutat-o de la vicepreşedintele Resurselor Umane în filiala de dezvoltare globală a produselor.

“Mary este un agent al schimbării. Am simţit nevoia să şochez piaţa”, a declarat Akerson.

De la numirea ei în dezvoltarea globală, Akerson i-a extins atribuţiile, dându-i control asupra achiziţiilor. Barra a fost însărcinată şi cu scăderea costurilor din dezvoltarea de automobile.

Barra are reputaţia de a spune ce gândeşte, o trăsătură care nu a fost mereu apreciată de executivii de la GM.

Familia Barra este la a doua generaţie de angajaţi General Motors, după ce tatăl său a fost timp de 39 de ani producător de vopsea pentru Pontiac.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO