Business Internaţional

General Electric se elibereaza de Jack Welch

07.01.2003, 00:00 32

 Grupul industrial si financiar General Electric se detaseaza de imaginea agresiva promovata de fostul sau director executiv Jack Welch, succesorul acestuia, Jeffrey Immelt, dorind sa-i convinga pe investitori de virtutile prudentei si cresterii organice.
Pe fondul accentuarii presiunilor legate de cresterea transparentei in randul companiilor, noul director executiv al GE a anuntat in luna februarie ca va prezenta un raport anual de dimensiuni mai mari. Noul raport a cuprins in cele din urma 93 de pagini. Insa, pe toata durata anului 2002, directorii GE au profitat de orice ocazie pentru a-i bombarda pe investitori si analisti cu date, venind in intampinarea criticilor legate de lipsa de transparenta a companiei.
Totusi, aceasta crestere a transparentei nu s-a reflectat si in pretul actiunilor. In momentul in care Immelt a prezentat raportul annual in fata analistilor, pe 17 decembrie, pretul actiunilor era de numai 26 de dolari, in scadere cu peste un sfert in comparatie cu anul anterior. Prezentarea raportului a cuprins foarte multe detalii legate de rolurile jucate de GE, cat si referiri la strategia viitoare a companiei, la imaginea pe care Immelt doreste sa o obtina pentru companie pana in anul 2005: operatiuni industriale dominate de activitati tehnologice si de servicii caracterizate de marje mai mari si o divizie financiara orientata catre operatiuni mai putin volatile si mai profitabile.
Intr-o anumita masura, aceste obiective vizeaza modificarea felului in care este perceputa compania, o tema dominanta a discursului lui Immelt. Astfel, Immelt a combatut felul in care este privita compania, drept un "conglomerat" si a sters deja intr-o oarecare masura nuanta de agresivitate promovata de Jack Welch. In schimb, Immelt a accentuat trasaturi care nu erau anterior la moda, cum ar fi prudenta, controlul riscurilor.
Accentul ce va fi pus asupra sectoarelor tehnologiei si serviciilor, care, conform estimarilor lui Immelt, vor genera 80% din veniturile industriale in urmatoarele 24 de luni, nu va insemna ca GE va renunta la fabricarea de motoare pentru avioane sau turbine de gaz. Immelt este convins ca prin imbunatatirea sectorului tehnologiei si semnarea unui numar mai mare de contracte bazate pe servicii in aceste sectoare vor determina o crestere a cererii si marjelor.
Immelt doreste de asemenea sa renunte la diviziunea istorica a operatiunilor in operatiuni de "ciclu scurt" si "ciclu de durata".
Immelt declara ca aceste schimbari sunt parte ale unui plan pe termen lung, insa se pare ca evolutia GE este de asemenea o reactie la un mediu foarte ostil. In mod traditional, pierderile inregistrate de primul tip de operatiuni trebuiau compensate de al doilea tip de operatiuni, insa acest lucru nu s-a intamplat.
Immelt pune un accent mai mare pe investitiile "interioare", incluzand lansarea unui centru de analiza si a unuia tehnologic, negand faptul ca aceasta inseamna ca GE se teme sa-si asume riscuri.
Obiectivul GE pe anii 2003 si 2004 va fi acela de a efectua modificarile de portofoliu necesare pentru a obtine o crestere a castigurilor pe termen lung de cel putin 10% pe an si profit total de 20% sau mai mult.
Ca urmare a instituirii noii discipline financiare, companiei GE i-ar putea fi greu sa incheie achizitii industriale pe masura diviziei financiare, GE Capital, pe care Immelt o doreste din ce in ce mai independenta de compania-mama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO